xcounter
#

Для чого в РФ прискорено розбудовують підводний флот

Дизель-електричний ПЧ пр.636.3 "Старий Оскол" Чорноморського флоту, озброєний далекобійними ракетами "Калибр-ПЛ"
Дизель-електричний ПЧ пр.636.3 "Старий Оскол" Чорноморського флоту, озброєний далекобійними ракетами "Калибр-ПЛ"
4858

Підводний флот є і найближчим часом залишатиметься ключовим елементом ВМФ РФ. Завдяки наявності атомних підводних човнів, у т.ч. носіїв балістичних і крилатих ракет, останній є одним з найсильніших флотів світу. Тому Москва надалі продовжує інвестувати у розвиток підводних сил ВМФ, навіть в умовах існуючих фінансових обмежень

Атомні ракетні ПЧ нового покоління

У березні п.р. головнокомандувач ВМФ РФ адмірал Николай Евменов повідомив, що до кінця 2021 року флот поповниться новим стратегічним атомним ракетним ПЧ "Князь Олег" проекту 955A ("Борей-A"), побудованого на AO "ПО Севмаш" у Северодвінську. Корабель було закладено 27 липня 2014 року, спущено на воду 16 липня 2020 року, а 30 травня 2021 року він почав проходження державних випробувань.

K-552 Князь Олег, Defense Express
Атомний ракетний підводний крейсер стратегічного призначення (РПКСН) K-552 «Князь Олег» пр. 955A («Борей»)

21 жовтня МО РФ повідомило про успішний ракетний пуск з цього ПЧ з використанням штатної системи озброєння (МБР "Булава"), який відбувся на полігоні у Білому морі. З огляду на попередні плани проведення цього пуску у листопаді п.р., перенесення його на жовтень дає підстави для припущення, що випробування нового ПЧ пройшли успішно і найближчим часом він увійде до складу Тихоокеанського флоту ВМФ РФ.

Читайте також: Підводна війна: у якому напрямі розвивається підводний флот у світі
Новітнійатомний ПЧ Князь Владимир, Defense Express
Новітнійатомний ПЧ "Князь Владимир". Стратегічні ракетні підводні крейсери типів "Борей" і "Борей-А" становлять основу морського компоненту стратегічних сил РФ

Будівництво стратегічних атомних ПЧ 4-го покоління типів "Борей" і "Борей-А" проектів 955/955A має на меті підтримання на відповідному рівні стратегічний компонент океанських флотів ВМФ РФ _ Тихоокеанського і Північного. До цього часу ВМФ РФ мав 3 АПЧ пр.955 ("Борей") - "Юрий Долгорукий", "Aлександр Невский" i "Владимир Мономах", які прийняли від промисловості у 2013-2014 роках. "Князь Владимир" став першою одиницею модернізованого проекту, його було прийнято до складу ВМФ РФ 12 червня 2020 року. Ці атомні підводні ракетоносці розподілено по дві одиниці між Північним і Тихоокеанським флотами.

ПЧ Юрий Долгорукий, Defense Express
Першими російськими «бумерами» IV покоління є АПЧ пр. 955 («Борей»). У 2013–2014 рр піднято прапори на 3-х кораблях цього типу: «Юрий Долгорукий» (на фото), «Александр Невский» і «Владимир Мономах».

Нині на ПО Севмаш триває будівництво 5 чергових АПЧ пр.. 955A. 3 з них було закладено у 2014-2016 роках ("Генералиссимус Суворов", "Император Александр III" i "Kнязь Пожарский"). За прогнозами, перший з них буде спущено на воду у грудні п.р.

Угода щодо будівництва 2-х чергових АПЧ пр.955A ("Дмитрий Донской" i "Князь Потемкин" було підписана у липні 2020 року, хоча спочатку це планували зробити у 2019 році. Закладка цих одиниць на стапелях відбулася 23 серпня 2021 року. Відповідно до планів, ці два АПЧ мають увійти до складу Північного флоту у другій половині поточної декади (2026-2027 рр).

Нові багатоцільові підводні човни

Найсучаснішими багатоцільовими атомними ПЧ ВМФ РФ є субмарини пр. 885 ("Ясень") i 885M ("Ясень-M"), з яких наразі в строю знаходиться лише головний "Северодвинск", який відняв прапор 17 червня 2014 року, а також перший корабель модифікованого проекту 885M – "Kaзань’". Останній було прийнято до складу флоту 7 травня 2021 року після тривалих випробувань, що зайняли понад 2,5 роки, що пояснюється невідповідністю модифікованих систем вимогам МО РФ. Обидва ПЧ входять до складу 11-ї дивізії Підводних човнів Північного флоту, що базується у фіорді Західна Ліца на Кольському півострові.

Багатоцільовий атомний ПЧ Казань, Defense Express
Багатоцільовий атомний ПЧ "Казань"

Черговий корабель пр. 885M – "Новосибирск", закладений на стапелі 25 липня 2013 року, було спущено на воду 25 грудня 2019 року. Наразі він проходить випробуванняі після завершення останніх наприкінці п.р. має увійти до складу Тихоокеанського флоту.

Ракетна система Калибр-ПЛ, Defense Express
Ракетна система “Калибр-ПЛ" дає ПЧ нові можливості. Він став основою уданого потенціалу багатоцільових АПЧ пр. 885 (на фото – головний «Северодвинск») і 885M, a також модернізованих АПЧ попередніх проектів, а також конвенціональних ПЧ пр. 636.3.

Попри певні проблеми у промисловості, серійне будівництво підводних човнів цього типу триває. Наразі на АО "ПО "Севмаш" на різних етапах будівництва перебувають 6 чергових кораблів цього типу: "Kрасноярск" (спущений на воду 30 липня п.р.), "Aрхангельск", "Пермьʹ", "Ульяновск", "Воронеж" i "Владивосток". Закладка на стапелях двох останніх відбулася 20 липня 2020 року.

Кораблі типу "Ясень-М" від базового проекту відрізняє менша на 9 м довжина корпусу, який має більш досконалі обводи, кораблі отримують нове обладнання (виключно російського виробництва). Завдяки автоматизації, зменшено кількість екіпажу. Кораблі пр. 885M призначені для Північного і Тихоокеанського флотів.

Завод Севмаш, Defense Express
Завод "Севмаш"

Втім, попри реалізацію програм будівництва атомних ПЧ, темпи робіт і технічні можливості АО "ПО "Севмаш" в цілому далеко не співпадають з потребами ВМФ Росії. Зазначене підприємство за умов стабільного фінансування здатне передавати флоту щорічно один атомний ракетний ПЧ пр.955A i два багатоцільових атомних ПЧ пр. 885M. Це змушує російське командування вдаватись до модернізації наявних ПЧ попередніх типів для продовження термінів служби.

У зв’язку з цим продовжуються ремонти і модернізація АПЧ проектів 949A ("Aнтей") i 971 ("Щука-Б"), завдяки чому вони отримують нові бойові можливості як у частині озброєння, так і у частині технічного оснащення. Кораблям удвічі продовжено термін служби, який від початку становив 30 років. Поряд з будівництвом атомних ПЧ 4-го покоління тривають роботи над створенням багатоцільових та стратегічних атомних ПЧ 5-го покоління.

Атомний ПЧ спеціального призначення Белгород, Defense Express
Атомний ПЧ спеціального призначення "Белгород" пр.09852 перевищує своїми розмірами навіть стратегічні АПЧ пр.955A (”Борей-A”)

"Белгород" – перший носій торпед з ядерним двигуном "Посейдон"

Варто згадати атомний ПЧ, який почали будувати ще за часів колишнього СРСР в якості серійного ракетного АПЧ пр.949А, а добудували вже у РФ в якості АПЧ спеціального призначення "Белгород" пр. 09852. Будівництво цього АПЧ розпочалося ще 24 липня 1992 року, але через фінансові проблеми призупинилося у 1997 році при загальній готовності корабля близько 75%. У 2000 році, після загибелі однотипного АПЧ "Курск"” планувалося добудувати "Белгород" в якості ракетного АПЧ пр. 949AM. Але через брак коштів роботи з добудови цього АПЧ знову призупинили.

Підводний човен Белгород, Defense Express
Підводний човен «Белгород» з закріпленим до її корпусу «Лошариком»

26 липня 2009 року тодішній командувач ВМФ РФ повідомив про рішення добудувати корабель в якості корабля спеціального призначення за пр. 09852, розробленим ЦКБ Морської техніки "Рубин". Роботи з добудови корабля за новим проектом розпочалися 20 грудня 2012 року, а 23 квітня АПЧ спустили на воду. Човен має бути першим носієм 6 великогабаритних торпед з ядерним и двигунами 2M39 "Посейдон" (програма "Статус-6"). Це наступальна зброя, призначена для знищення берегової інфраструктури. Вона має довжину 20 м, діаметр 1,8 м, масу до 100 тон і дальність дії 10 000 км.

АПЧ Белгород проходить випробування, Defense Express
АПЧ "Белгород" проходить випробування

Напевно, з огляду на прототипів характер "Белгорода" його добудова розтягнулася в часі і на перші морські випробування АПЧ вийшов лише 25 червня 2021 року. За неофіційними даними, після закінчення випробувань і передачі корабля замовнику, він увійде до складу Тихоокеанського флоту. Це буде перший корабель такого класу у складі цього флоту, З огляду на вигідне розташування військово-морських баз Тихоокеанського флоту з прямим виходом в океан це дозволить використовувати новий АПЧ в будь-якому районі акваторії Світового океану.

Дизель-електричні ПЧ, як альтернатива атомоходам

На відміну від США та Великобританії, ВМФ РФ надалі має у своєму складі дизель-електричні ПЧ, оскільки окрім океанських флотів до складу ВМФ РФ входять також флоти замкнутих морів, таких, як Балтика і Чорне море, де використання атомних ПЧ ускладнене багатьма факторами, тоді як усі завдання, що покладаються на підводні сили, там можуть виконувати класичні дизель-електричні ПЧ.

Багатоцільовий дизельний підводний човен проекту 636 Варшав'янка, Defense Express
Багатоцільовий дизельний підводний човен проекту 636 «Варшав'янка»

Поряд з цим, як вважає польський експерт Анджей Нітка, дизель-електричні ПЧ є предметом вигідного експорту, що підтверджується реалізацією російськими заводами кількох контрактів на поставку ПЧ пр.877EKM/636 до Алжиру, Китаю, Індії, В’єтнаму, Ірану. Крім того, триває будівництво дизель-електричних ПЧ для потреб ВМФ РФ, що певним чином дозволяє нівелювати брак коштів для будівництва більшої кількості АПЧ за рахунок озброєння нових дизель-електричних ПЧ пр..636.3 ракетами далекої дальності дії "Калибр-ПЛ".

Сьогодні в РФ будують дизель-електричні ПЧ двох типів. Перший – кораблі пр.636.3 ("Варшав’янка"), що базується на вдалому пр.877 ("Палтус") часів колишнього СРСР. Зокрема, у 2014-2016 роках 6 таких ПЧ побудували для підсилення Чорноморського флоту.

ПЧ Петропавловск-Камчатский, Defense Express
ПЧ "Петропавловск-Камчатский"- перший з ПЧ пр.636.3 для Тихоокеанського флоту, під час добудови на заводі АО "Адмиралтейские верфи" (Санкт-Петербург)

ПЧ пр.636.3 вперше використали ракетну зброю для ураження берегових цілей на території Сирії. Зокрема, 8 грудня 2015 року ПЧ "Ростов-на-Дону" з підводного стану випустив 4 крилаті ракети 3M14 типу "Калибр-ПЛ" по цілях на території, яку, за повідомленням МО РФ,контролювали бойовики ІДІЛ.

Чергові 6 ПЧ пр..636.3 було вирішено побудувати для потреб Тихоокеанського флоту РФ. Наразі вже побудовано і передано флоту 3 одиниці: "Пертопавловск-Камчатский" (прапор піднято 25 листопада 2019 року, "Волхов" (24 жовтня 2020 року) і "Магадан" (12 жовтня 2021 року). Зазначені кораблі входять до складу 19-ї бригади підводних човнів, що базується у бухті Улісс поблизу Владивостока.

Церемонія спуску на воду підводного човна Б-274 Петропавловськ-Камчатський, Defense Express
Церемонія спуску на воду підводного човна Б-274 "Петропавловськ-Камчатський"

Тим часом у Санкт-Петербургу триває будівництво останніх 3-х ПЧ пр. 636.3 для Тихоокеанського флоту: "Уфа", "Можайск" i "Якутск". Перший з них має бути спущений на воду ще до кінця п.р., тоді як решта кораблів, закладена на стапелях лише 23 серпня п.р.,перебуває на початковому етапі будівництва, яке планується завершити у 2024 році.

Наступні ПЧ цього проекту планується побудувати вже для Балтійського флоту. Контракт на перший корабель, що отримав назву "Петрозаводск", вже підписано цього року, його закладка запланована на 2022 рік.

ПЧ Санкт-Петербург-головний корабель проекту 677 Лада, Defense Express
ПЧ "Санкт-Петербург"-головний корабель проекту 677 ("Лада")

"Лада" – проект невиправданих надій

Ситуація щодо будівництва для ВМФ РФ ПЧ другого типу – пр. 677 ("Лада") є складнішою. Ці кораблі створювалися на заміну попереднього проекту 877 ("Палтус") у складі ВМФ РФ, а також для потенційного експорту. Однак недоліки і прорахунки, виявлені під час випробувань головного корабля, який отримав назву "Санкт-Петербург" (головним чином проблемною виявилася енергетична установка), призвели до того, що ПЧ з 22 квітня 2010 року використовувався виключно в якості експериментального корабля. Лише 21 вересня 2021 року його прийняли до складу 161 бригади підводних кораблів Північного флоту, що базується у ВМБ Полярний.

Субмарина Б-585 Санкт-Петербург, Defense Express
Субмарина Б-585 «Санкт-Петербург»

Проблем з головним ПЧ було багато, що могло мати ще більш серйозні наслідки. У листопаді 2011 року навіть повідомлялося про відмову від кораблів цього проекту. Однак вже у липні 2012 року новий командувач ВМФ РФ адмірал Віктор Чирков прийняв рішення продовжити будівництво ПЧ за модифікованим проектом, в рамках якого було модернізовано систему управління бортовими системами, систему електричного руху та навігаційний комплекс. Це рішення слід розуміти, як бажання підтримати вітчизняну суднобудівну промисловість і збільшити шанси на експорт ПЧ пр. 677Е ("Aмур-1650").

Амур-1650, Defense Express
ПЧ пр.677Е «Амур-1650»

Перший модернізований ПЧ "Kронштадт", закладений на стапелі 28 липня 2005 року і спущений на воду 20 вересня 2018 року, все ще проходить швартові випробування, його вихід у море двічі переносили. Планується, що цей корабель передадуть ВМФ РФ наступного року і включать до складу Тихоокеанського флоту.

Другий ПЧ отримав назву "Великие Луки" і був офіційно закладений на стапелі 19 березня 2015 року (раніше- 10 листопада 2006 року -він був закладений за пр. 677 під назвою "Севастополь"). Наразі корабель планують спустити на воду і у 2022 році передати ВМФ РФ.

У червні 2019 року МО РФ підписало з АО "Адмиралтейские верфи" контракт на будівництво 2-х чергових (тобто, 4-го і 5-го) ПЧ модифікованого пр.677. 25 серпня 2021 року підписали контракт на будівництво також 6-го ПЧ, втім, жодний з 3-х додаткових кораблів наразі не почали будувати. На думку експертів, це може свідчити про брак впевненості і бажанні дочекатися результатів заводських випробувань 2-х перших модифікованих підводних човнів пр.677.

ПЧ пр.677 Лада, Defense Express
Новітні російські класичні ПЧ пр.677 («Лада»), задумані в якості заміни для «варшав’янок», досі не відповідають вимогам ВМФ і не виправдовують покладених надій. Технічні проблеми, що переслідують ці кораблі, призвели до того, що в строю перебуває лише один головний ПЧ «Санкт-Петербург», що служить в якості експериментального, а не бойового корабля. Проблеми переслідують і будівництво серійних ПЧ (на фото – «Кронштадт» в акваторії заводу), роботи йдуть з відставанням.

Загалом, наведені дані свідчать про подальше кількісне і якісне збільшення підводного флоту РФ, що є одним з пріоритетів Кремля задля збереження за Росією важливого атрибуту приналежності до клубу великих морських держав світу. З іншого боку, підводний флот вже використовується Москвою в якості інструменту своєї агресивної політики на міжнародній арені та проекції сили у віддалених районах світу.

Читайте також: Не атомний та схожий на кита: яким у Франції бачать підводний човен майбутнього