xcounter
#
Перспективний французький підводний човен нагадує своєю формою кита / Ілюстрація: Naval Group

Не атомний та схожий на кита: яким у Франції бачать підводний човен майбутнього

Перспективний французький підводний човен нагадує своєю формою кита / Ілюстрація: Naval Group
3025

Цікавою подією підводного сегменту 27-го Міжнародного салону військово-морської промисловості Euronaval-2020, що минулого року пройшов у віртуальному форматі за посередництвом інтернет-платформи Euronaval Online, стала презентація французькою компанією Naval Group концептуального проекту 77-метрового 3200-тонного підводного човна майбутнього SMX 31E

Тоді йшлось про бачення підводного човна, який теоретично може бути побудований вже до 2040 року. SMX 31E відрізняється радикально новим зміненим біоміметичним зовнішнім виглядом, що нагадує величезного кита.

Підводний човен SMX 31E, Defense Express
Новий змінений біоміметичний зовнішній вигляд SMX 31E нагадує величезного кита.

На ньому відсутні традиційні для підводних човнів гребний гвинт центрального розташування і рубка. Гвинт замінено двома бортовими тунельними рушіями, а рубку – характерним підвищенням легкого корпусу човна, де розміщено перископи, антени і інші висувні пристрої, для полегшення навігації під час перебування ПЧ на поверхні.

Читайте також: Франція отримає підводного ядерного "Франкенштейна": Naval Group показала, як це роблять (відео)
Підводний човен SMX 31E, Defense Express
Компонування підводного човна SMX 31E

Прийнята концепція автоматизації процесів управління і контролю дозволяє зменшити кількість екіпажу SMX 31E до 15 осіб. На борту передбачені місця для розміщення аквалангістів та сил спецназу (від 12 до 20 осіб).

Інженери Naval Group передбачають, що SMX31E матиме цілком електричну силову установку. Енергію на період перебування у морі мають забезпечувати новітні літієво-іонні акумуляторні батареї, які живитимуть 2 головних електричних мотори, бойовий інформаційний центр, датчики, системи озброєння та інших споживачів.

Підводний човен SMX 31E, Defense Express
Центральний пост SMX 31E

Запас енергії має забезпечити підводному човну 40-добову автономність плавання при швидкості 8 вузлів або 60-добову – зі швидкістю 5 вузлів. Навіть частково розряджені батареї уможливлять короткотривалу 20-вузлову швидкість під водою. Слід згадати, що сучасні неатомні підводні човни з так званими повітрянезалежними силовими установками (англ.- Air-independent propulsion, AIP) здатні перебувати під водою безперервно лише протягом 2-3-х тижнів.

Підводний човен SMX 31E, Defense Express
Особливості гідродинаміки підводного човна

Варто також зазначити, що автономність атомних підводних човнів також є обмеженою за запасами провізії на борту: для французьких атомних ПЧ типу Rubis це 45 діб, а типу Barracudа – до 60 діб. Тобто, електричний ПЧ SMX 31E матиме автономність, наближену до атомних аналогів.

При цьому слід зважати на еволюцію використання конвенціональних підводних човнів. Вони оснащуватимуться безпілотними системами, на які покладатиметься виконання частини завдань носія – наприклад, ведення розвідки, що у свою чергу дозволить самому ПЧ лише очікувати, поки роботи виконають завдання і повернуться на борт субмарини. Це корисно вплине на час дії ПЧ у визначеному районі моря.

Підводний човен SMX 31E, Defense Express
Розміщення озброєнь, відсіку безпілотників і т.д.

Конструктори відмовилися від численних вертикальних пускових установок, а боєкомплект зменшили до реальних 24 одиниць (ракет, торпед або мін). Для пуску важких торпед і керованих крилатих ракет призначені лише горизонтальні носові і кормові торпедні апарати. Останні також будуть пристосовані для відправки безпілотних підводних або повітряних апаратів. А у середній частині ПЧ можуть транспортуватися великі за розмірами безпілотні апарати різного призначення.

Підводний човен SMX 31E, Defense Express

Стелс-можливості перспективного французького підводного човна забезпечуються використанням в його конструкції біоміметичних панелей. Планується, що значно підвищиться ситуаційна обізнаність човна. В Naval Group стверджують, що "Зрештою, SMX 31E може з тією ж ефективністю відстежувати зони в 10 разів більші, ніж це робиться сьогодні". Чи станеться це і як воно вийде у французів, можна буде побачити незабаром. 2040-й рік вже не так і далеко...

Читайте також: Американські підводні човни отримають власні розвідувальні безпілотники