xcounter
#

Американські підводні човни отримають власні розвідувальні безпілотники

1620
Американські підводні човни отримають власні розвідувальні безпілотники

ВМФ США хоче, щоб підводні човни знаходили ворожі кораблі за допомогою розвідувальних безпілотників, які будуть запускатися безпосередньо з субмарини

Командування кораблебудування та озброєння Військово-морських сил США оприлюднило запит на інформацію про безпілотні літальні апарати, які можна було б запускати з підводних човнів. Амбітна програма отримала назву Submarine-Launched Unmanned Aerial System або SLUAS.

Військово-морський флот вже деякий час демонструє зацікавленість у безпілотних літальних апаратах та тестує їх прототипи.

Читайте також: Як ізраїльські дрони-камікадзе, запущені з робота, знищують ворожі танки і не тільки (відео концепту)
Підводний човен США
Розвідувальні безпілотники нададуть підводним човнам нових можливостей з пошуку ворожих цілей

Так, наприклад, сьогодні ВМС США використовують безпілотники Blackwing, які можуть розгортатися з субмарини за допомогою спеціального контейнера та "здійснює міждоменні операції ретрансляції команд і управління між підводними й надводними човнами та безпілотними підводними апаратами". Однак повноцінним розвідником цей безпілотник назвати не можна.

Безпілотник Blackwing
Безпілотник запускається з підводного човна

Згідно з вимогами, безпілотники програми SLUAS мають бути придатні для запуску через 76,2-мм пускову установку, яка наразі застосовується для вкидання гідроакустичних буїв, сигнальних ракет чи хибних цілей.

Після запуску безпілотник має перебувати у повітрі близько години. Він також повинен мати "електрооптичні можливості зі здатністю виявляти цілі" та "здатен працювати на дальностях за межами радіогоризонту прямої видимості".

Безпілотник також має "мати можливість працювати за умов відсутності постійного радіозв’язку". Дані цілевказання БПЛА буде передавати по каналу з використанням 256-бітного шифрування.

Раніше Defense Express розповідав про те, що креветки стежитимуть за російськими підводними човнами. Ця нова технологія DARPA може змінити правила гри на морі.

Так, на першому етапі програма "Persistent Aquatic Living Sensors" (PALS), яку реалізує Агенція передових оборонних дослідницьких проєктів міноборони США (DARPA), прагнула довести, що можна виміряти, як морська живність реагує на присутність підводного човна.

DARPA
Художня візуалізація програми PALS DARPA. (DARPA)

Другий етап програми буде зосереджений на розробці давачів, повідомило видавництво Sandboxx. Давачі будуть ідентифікувати цю поведінку і передавати попередження у місця базування військовослужбовців або до кораблів, що здатні боротися з підводними човнами ворога.

Читайте також: У США представили новий БПЛА, здатний запускати супутники в космос в будь-який час