xcounter
#

Польща розгорне ЗРК Patriot поблизу кордону з Україною та Білоруссю: що може прикрити комплекс

6453
ЗРК Patriot
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot ​будуть розміщені у Люблінському воєводстві, яке межує з Україною та Білоруссю

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак [Mariusz Błaszczak] оголосив, як передає польське видання Gazeta Prawna, що зенітні ракетні комплекси Patriot будуть розміщені у Люблінському воєводстві.

Ця адміністративна одиниця межує з Україною та Білоруссю і причини розміщення ЗРК у цьому регіоні цілком зрозумілі - трагічний ракетний інцидент, після якого Німеччина запропонувала повернути власні Patriot до Польщі. Після довгої епопеї з суперечкою між Варшавою та Берліном щодо того, що їх краще передати Україні.

Читайте також: У ЗСУ засвітився "франкенштейн", зібраний з розвідувального пункту та БМД-2

Водночас залишається під питанням чи будуть у Люблінському воєводстві розміщені німецькі Patriot чи це будуть польські, які з 6 грудня цього року почали інтегрувати до системи ППО Польщі. І одразу варто нагадати, що Варшаві чотири батареї Patriot обійшлись у 4,75 млрд доларів, а чекали на них з 2018 року.

Водночас в цій ситуації питанням буде яку територію зможуть прикрити Patriot у випадку їх розміщення у Люблінському воєводстві. Зокрема для того, щоб прикрити від загрози балістичних ракет кордон лише в одному воєводстві необхідно три батареї Patriot, бо дальність знищення таких цілей становить для ракет MSE до 60 км.

Але для перехоплення аеродинамічних цілей, які летять на значній висоті Patriot може використовувати ракети PAC 2, які можуть знищувати такі об'єкти на дальностях до 160 км. Але відносно крилатих ракет, які летять нам мінімальній висоті все впирається у радіогоризонт й тому дальність знищення подібних цілей буде становити до 47 км.

Patriot Польща
Дальність знищення цілей у 160 км та 60 км відносно можливих районів розміщення Patriot

Також треба враховувати те, що РЛС комплексу Patriot AN/MPQ-53 має сектор огляду на 120 градусів. Таким чином, якщо відповідати на питання чи зможуть, якщо звісно така згода буде досягнута, польські Patriot збивати крилаті ракети РФ на території України, то, скоріш за все, відповідь буде негативною.

Читайте також: США готують для України Patriot: можливості, скільки часу на навчання та чому це надважливо