xcounter
#

Епопея з німецькими Patriot завершилась, їх розмістять у Польщі - чи могли бути інші варіанти

3963
Головне завдання Patriot - захист авіабаз (всі фото: DoD US)
Головне завдання Patriot - захист авіабаз (всі фото: DoD US)

Попри пропозиції Варшави розмістити німецькі Patriot в Україні, їх розгорнуть на східному фланзі НАТО

Зенітні ракетні комплекси Patriot стали предметом справжньої епопеї, яка нагадувала партію у теніс. Все почалось після падіння ракети на території Польщі та пропозиції Берліна їх розмістити на східному фланзі НАТО.

У Варшаві одразу відповіли, що краще їх розмістити в Україні, після чого у Німеччини почали кивати на те, що це має бути спільним рішенням НАТО. Але в Альянсі логічно не стали влазити у розбірки та заявили, що це рішення суверенних країн. Тим паче, що Німеччина десь з лютого по липень тримала у Польщі ці самі Patriot, тобто мова йде про рішення Берліна не розмістити, а повернути ЗРК там де вони були до цього.

Читайте також: Скільки іранських дронів-камікадзе Shahed було збито під час атаки в ніч з 6 на 7 грудня

В результаті Берлін повідомив, що розмістити їх в Україні неможливо, а 6 грудня очільник міноборони Польщі Маріуш Блащак (Mariusz Błaszczak), повідомив, що розчарований та вимушений погодитись на розміщення Patriot у Польщі, а не в Україні, додавши, що таке рішення могло б посилити безпеку, як поляків, так й українців.

Чи могли бути у цій історії інший фінал - відверто навряд:

  • Patriot - дефіцитне озброєння у країнах НАТО
  • строки навчання - 9 місяців, якщо брати приклад Польщі
  • вартість озброєння - 1 млрд доларів за ЗРК, а цінник двох Patriot складає 10% від всієї допомоги, яку передали США з початку вторгнення РФ
  • висока вартість зенітних ракет - повний залп батареї Patriot PAC-3 MSE з 8 пускових коштує близько 380 млн доларів
  • необхідність узгодження з США, які вже повідомили, що передати свої Patriot можуть, але точно не зараз
Patriot

Все це навряд давало будь-які шанси Україні отримати ці комплекси у короткочасній перспективі. Більше того, передача лише двох Patriot навряд могла б кардинально змінити ситуацію на полі бою. Бо для повноцінного захисту лише семи міст України необхідно від 20 таких ЗРК. Їхня вартість еквівалентна 130 винищувачам п'ятого покоління F-35A Block 4 з усім озброєнням, якщо брати вартість цих машин для Фінляндії.

Також необхідно розуміти, що Patriot - це елемент підстраховки протиповітряної оборони у доктрині країн НАТО, де головний тягар лежить на авіації. І в цьому випадку Patriot мають лише захищати авіабази, при цьому від балістичних ракет, а не бути головним елементом ППО.

Читайте також: Польщі знадобилось лише 102 дні, щоб отримати перші корейські танки K2 та САУ K9 - з них 35 днів пішло на дорогу (фото)