xcounter
#

Скільки років необхідно чекати на ЗРК Patriot: приклад Польщі, яка лише зараз перейшла до їх випробувань

Patriot - основний ЗРК країн НАТО
Patriot - основний ЗРК країн НАТО
3590

Польща починає процедуру System Integration Checkout з перевірки перших комплексів Patriot, які замовила за 4,75 млрд доларів

Скільки часу необхідно для того, щоб посилити свою протиповітряну оборону сучасними ЗРК на кшталт MIM-104 Patriot демонструє Польща. Ще у 2018 році Варшава замовила у США чотири комплекси (fire unit), з 16 пускових та 4 РЛС AN-MPQ-65, важливою частиною угоди була участь польських підприємств у виробництві певних елементів.

І "стикування" першої партії комплексів пройшла лише у зараз. Як повідомило польське видання Defense24, сьогодні, 14 жовтня, розпочався процес SICO - System Integration Checkout, який передбачає перевірку всіх елементів ЗРК у комплексі. На цій події був особисто присутній президент Польщі Анджей Дуда (Andrzej Duda).

Читайте також: Антидроновий Stryker: на AUSA 2022 показали бронемашину з системою Leonidas

Маємо одразу зазначити, що участь Польщі у виробництві Patriot не була причиною будь-яких затримок, бо участь оборонної промисловості країни передбачала виготовлення колісного шасі для елементів ЗРК, засобів маскування та кабіни, а також транспортно-заряджаючі машини. Всі електронні компоненти, ракети та системи - американського виробництва. Більше того, Варшава неодноразово закликала пришвидшити виконання контракту.

Також маємо нагадати й те, що вартість цього контракту на 4 комплекси Patriot та 208 ракет PAC-3 MSE становить 4,75 млрд доларів. Важливою особливістю замовлених ЗРК є їх здатність працювати не тільки по аеродинамічним цілям, але й забезпечувати протиракетну оборону.

PAC-3 MSE
Пуск PAC-3 MSE

Водночас процедура SICO не означає прийняття ЗРК на бойове чергування, бо після її завершення Patriot ще мають пройти випробування системи керування IBCS. Після цього комплекси будуть передані у війська де почнуть набувати операційної готовності.

Але Варшава не збирається зупинятися лише на чотирьох Patriot і за другою частиною програми Wisła планує замовити ще 12 комплексів (fire unit) Patriot. Попередній графік виконання передбачав виконання замовлення на рівні 2026-2028 років.

І ці строки цілком демонструють ситуацію, коли країна має жорстку волю до посилення свої обороноздатності та має відповідний фінансовий ресурс, але все одно має роками очікувати на озброєння.

MM-104 Patriot
Машина зв'язку та РЛС AN/MPQ-53 ЗРК MIM-104 Patriot

Також маємо зазначити, що навіть 16 комплексів Patriot не означає те, що вони "закриють" від ракетного нападу усю Польщу. Дальність перехоплення балістичних ракет зенітною PAC-3 MSE з принципом кінетичного перехоплення (Hit-to-Kill Intercept) становить, за різними джерелами близько 60 км. Тобто мова йде про захист важливих стратегічних об'єктів, великих міст, аеродромів тощо.

Паралельно з Wisła зараз Варшава реалізує програму Narew із зенітними ракетами CAMM та розширює проект Pilica.

Читайте також: Ядерні навчання НАТО "Стійкий полудень": що буде відпрацьовувати Альянс з 17 жовтня