xcounter
#

Польща вписується у "довгобуд", хоче придбати ще шість батарей ЗРК Patriot

23318
Польща вписується у "довгобуд", хоче придбати ще шість батарей ЗРК Patriot

Польща працює над посиленням своєї протиповітряної оборони

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив про початок другої фази програми протиповітряної оборони Wisla, у рамках якої буде закуплено американську систему Patriot.

Читайте також: Скільки ЗРК Patriot мають США, і як можна прискорити передачу таких комплексів Україні

"Ми починаємо другу фазу програми протиповітряної оборони Wisla. Я підписав RFP – лист-запит на придбання 6 батарей системи Patriot з РЛС всеспрямованої дії, пусковими установками та запасом ракет. Ми захищаємо польське небо!", – зазначив очільник польського оборонного відомства.

patriot
ЗРК Patriot

Як

розповідають

у польському виданні Defence24, реалізація другої фази програми Wisla дозволить оснастити загалом вісім батарей Patriot/систем управління IBCS у польських збройних силах.

Ці батареї стануть основою комплексної системи протиповітряної оборони, до якої також будуть входити комплекси малої дальності Narew, а також польські комплекси Piorun, Poprad та Pilica.

Пускові установки M903 до ЗРК Patriot, вироблені в Польщі, фото з відкритих джерел
Пускові установки M903 до ЗРК Patriot, вироблені в Польщі, фото з відкритих джерел

Зазначається, що на другому етапі програми Wisla Польща придбає батареї РЛС кругового огляду LTAMDS – це система з однією основою антеною та двома бічними з активним електронним скануванням, призначена для виявлення, зокрема, і балістичних ракет. Наразі перша така РЛС нещодавно була поставлена до США.

Також у рамках виробничої кооперації до системи управління IBCS мають бути інтегровані польські радари PET-PCL і P-18PL, розроблені польською компанією PIT-RADWAR.

Якою буде сума такої угоди – поки що невідомо. Нагадаємо – на першому етапі програми Wisla були закуплені батареї ЗРК Patriot PAC-3+ разом з елементами всієї системи на суму 4,75 млрд доларів США.

ЗРК Patriot
Фото: Defence24.pl

Разом з тим, поставити на бойове чергування "нові" Patriot Польща зможе ще не скоро – як раніше розповідав Defense Express, перша батарея цих ЗРК, Яку Польща придбала у 218 році, досягне операційної готовності не раніше І кварталу 2024 року.

Читайте також: Чому отримання німецьких ЗРК IRIS-T Україною менш реалістичніше ніж навіть Patriot або NASAMS
ТЕГИ Війна