xcounter
#

Чому отримання німецьких ЗРК IRIS-T Україною менш реалістичніше ніж навіть Patriot або NASAMS

ЗРК IRIS-T SLM
ЗРК IRIS-T SLM
10248

Зенітні ракетні комплекси IRIS-T вже "сватають" до України

Чергова новина від німецьких ЗМІ про нібито готовність передачі чергової партії важкого озброєння доволі хутко пронеслась мережею. На цей раз мова пішла про зенітний ракетний комплекс IRIS-T від німецької компанії Diehl Defence.

За інформацією видання Bild, в уряді Німеччини обговорюється питання постачання Україні зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM і перші зразки можуть бути розгорнуті вже у листопаді.

Читайте також: Окупанти в Криму поставили на ремонт одразу два десантні кораблі – "Радіо Свобода" (фото)
IRIS-T SLM
Комплекс IRIS-T SL. ТТХ: виявлення цілей по дальності: до 250 км, знищення цілей на відстані: до 40 км, по висоті до 20 км

Німецька зброя для України - чутки та реальність

До цього інформація про бажання німецьких оборонних компаній постачати важке озброєння стосувалась ледь на сотні танків Leopard 1A5 та бойових машин піхоти Marder. Але наразі лише відомо про передачу семи самохідних артилерійських установок PzH 2000, які виділив Берлін, і наші військові вже навчаються використовувати цю зброю.

Зазначимо, що раніше це ж німецьке видання отримало копію запиту України стосовно німецького озброєння, в якому ЗРК IRIS-T вже фігурували разом із танками Leopard 2, та БМП Puma. Але позиція не передавати будь-яке важке озброєння була сформульована канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Тому цей список просто завернули і нібито залишили можливість передачі стрілецького озброєння, мінометів, протитанкового озброєння, РЛС та засобів забезпечення, зокрема 100 важких тягачів MAN HX81.

З цього переліку, щонайменше, вже було зафіксовано і протитанкові гранатомети Panzerfaust 3, а також RGW-90 Мatador, а зі стрілецького озброєння - кулемет MG3. Також повідомлялось про передачу 500 ПЗРК Stinger. Окрім того, Берлін з перших днів надав доволі велику кількість радянського легкого озброєння на кшталт ПЗРК "Стріла-3".

Певні зрушення відбулись після вкрай важливої зустрічі понад 40 країн на авіабазі Ramstein після якої Берлін вже заговорив про зенітні самохідні установки Gepard, а потім і про артилерійські системи.

Тобто поки існує доволі відчутна різниця між тим, що пишуть німецькі ЗМІ, щодо передачі зброї, а також реальністю, яка складається з кількості анонсованого для передачі озброєння, навчанням та використання нової зброї на передовій. Тим паче, що навіть для передачі американських гаубиць M777 від офіційного оголошення до потрапляння на передову знадобилось до 20 днів.

IRIS-T SLM для України

В цих умовах повідомлення про розгляд та можливість розгорнути IRIS-T SLM вже у листопаді виглядає вкрай оптимістичним. Бо для початку IRIS-T SLM необхідно взагалі виробити.

Принаймні першим оператором IRIS-T SLM мав стати Єгипет. У 2019 році уряд Німеччини погодив продаж зенітних ракетних комплексів. А перші батареї, за не офіційною інформацією, були отримані восени 2021 року. І контракт зараз ще знаходиться на стадії виконання.

IRIS-T SL
IRIS-T SL

В цих умовах доволі цікавим стає протиріччя, з одного боку на початку публікації Bild йде мова про можливість розгортання ЗРК вже з листопада, а на при кінці є уточнення, що Україна запросила 10 систем IRIS-T SLM, але вони можуть бути виготовлені протягом наступних трьох-чотирьох років. Такий термін цілком пояснюється технологічним циклом виробництва зенітного ракетного комплексу подібного класу і завантаженістю виконанням іншого контракту.

В цих умовах передача IRIS-T в строки до осені виглядають вкрай оптимістичними. І у порівнянні з існуючими NASAMS та навіть Patriot, які, у теорії, можливо зняти з бойового чергування (що навряд хтось буде робити) їх передача Україні більш реалістична.

NASAMS
Пускова NASAMS

Але загалом, проблема з передачею зенітних ракетних комплексів Україні більша ніж із винищувачами. Проблема в тому, що всі країни НАТО зробили ставку на авіаційну компоненту, яка одночасно відіграє ролі протиповітряної оборони й тактичної авіації для знищення наземних цілей. Наземні засоби ППО здебільшого відіграють лише додаткову страхувальну функцію. Простою мовою, тим самим США може бути легше вивільнити 50 винищувачів ніж 5 батарей Patriot для передачі ЗСУ.

Також не треба забувати, що всі подібні публікації від німецьких ЗМІ необхідно пропускати через певний фільтр. Справа в тому, що німецькі оборонні компанії банально втрачають величезний ринок України. Бо хоча вся зброя для Збройних Сил України здебільшого йде, як допомога, самі оборонні компанії альтруїзмом не страждають. Всі ці постачання оплачуються урядами, які надають допомогу.

Саме тому той же Rheinmetall просто припирає уряд Німеччини до стінки повідомленням, що готовий направити до України бронемашини і потрібен лише дозвіл. Тому цілком можливо очікувати аналогічні повідомлення від Krauss-Maffei Wegmann, Heckler & Koch та інших німецьких оборонних компаній.

Читайте також: Польща прискорює виробництво ПЗРК Piorun, які чудово збивають рашистів: з 300 до 1000 на рік