xcounter
#

Уряд Меркель у 2019 році погодив продаж Єгипту одразу 16 новітніх ЗРК IRIS-T SL

2259
Один із можливих варіантів виконання ЗРК IRIS-T SL, ілюстративне фото з відкритих джерел
Один із можливих варіантів виконання ЗРК IRIS-T SL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того - саме Єгипет став першим покупцем новітнього ЗРК, виробником якого є німецький концерн Diehl Defence

У 2019 році уряд Ангели Меркель погодив поставку Єгипту одразу 16 новітніх зенітно-ракетних комплексів середньої дальності IRIS-T SL. Фактичним постачальником при цьому був німецький оборонний концерн Diehl Defence. Про це пише портал Army Recognition з посиланням на публікацію видання Deutsche Welle.

Пускова установка ЗРК IRIS-T SL на шасі MAN, фото з відкритих джерел

Про сам факт наявності контракту між Німеччиною та Єгиптом ЗМІ писали ще в 2018 та 2019 роках, але тоді йшлось про поставку лише семи зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SL.

Читайте також: Приклад для України: як Туреччина створює власну ППО - від лазерної Alka до ЗРК HISAR та Siper

Більш того – навіть дані Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI) говорять, що Єгипет замовив у Німеччині лише сім ЗРК IRIS-T SL, але чи відбулась поставка таких ЗРК для єгипетських збройних сил – точних даних нема.

Позиція зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ймовірно, німецька преса вирішила згадати за контракт з Єгиптом на ЗРК IRIS-T SL скоріше в рамках ревізії політичних рішень уже минулого уряду на чолі з Ангелою Меркель на поставку озброєнь країнам, що не входять до складу НАТО та Європейського Союзу.

Єгипет став першим відомим замовником ЗРК IRIS-T SL. За деякими даними, такий зенітно-ракетний комплекс також хочуть отримати Швеція та Норвегія. Особливість ЗРК IRIS-T SL – цей комплекс використовує ракету IRIS-T класу "повітря-повітря", адаптовану для стрільби із наземної установки. Комплекс IRIS-T SL може уражати цілі на дальності до 40 кілометрів та на висоті до 20 кілометрів.

Випробувальні стрільби ЗРК IRIS-T SL, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Міноборони України профінансувало виготовлення другого дивізіону комплексу "Нептун"