xcounter
#

Україна просила в Німеччини не такий "ленд-ліз", замість танків та ЗРК німці дають важкі тягачі

10387
Німецький важкий тягач MAN HX81, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецький важкий тягач MAN HX81, ілюстративне фото з відкритих джерел

Німеччина готова давати стрілецьку зброю і техніку, що може посилити нашу армію. Однак Київ просив Берлін продати нам і важку зброю – БМП, танки і навіть ЗРК

Уряд Німеччини виразив готовність передати Україні стрілецьке озброєння, міномети, протитанкове озброєння, РЛС та інші засоби забезпечення.

Вцілому номенклатура поставок тримається в таємниці, але відомо, що німці готові нам поставити зокрема 100 важких тягачів MAN HX81. Про це пише німецьке видання BILD.

Читайте також: Джонсон запропонував "розмін", Польща дає ЗСУ Т-72М1 і взамін отримує Challenger 2
Боєць морської піхоти ВМСУ з німецьким кулеметом MG3, фото - прес-служба ВМС ЗС України

Безперечно, навіть така номенклатура поставок (якщо вони відбудуться буквально в найближчий час) допоможе по-своєму зміцнити Збройні Сили України. Наприклад – нарешті відмовитись від радянських тягачів МАЗ-537 та отримати сучаснішу автотехніку для перекидання озброєнь до лінії фронту.

Але проблема в тому, що Німеччина при цьому відмовляється продати нам важке озброєння, вкрай необхідне Збройним Силам України.

Тягач МАЗ-537 ЗСУ виконує свою основну функцію, ілюстративне фото довоєнних часів

Журналісти BILD пишуть, що в їх розпорядженні опинився "лист-список запитів" на купівлю озброєння, котрий Київ передав Берліну.

У цьому списку були взагалі-то танки Leopard 2, БМП Puma та Marder, колісні бронетранспортери1 Fuchs та Boxer, самохідні артустановки PzH 2000, реактивні системи залпового вогню, протикорабельні ракети та зенітно-ракетні комплекси IRIS-T (16 екземплярів таких ЗРК Німеччина нещодавно продала Єгипту).

Позиція зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SL, ілюстративне фото з відкритих джерел

Не продавати такі види важкого озброєння – це була принципова позиція канцлера Німеччини Шольца.

І в даному випадку BILD більш детально розповів про скандал, що був відомий узагальних рисах – Шольц знайшов тисячу й одну причину, щоб радикально скоротити список озброєнь, які будуть поставлені для ЗСУ.

Німецькі колісні бронемашини Boxer, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Журналісти рознесли канцлера Німеччини за не постачання озброєння Україні: як виправдовувався Олаф Шольц