xcounter
#

Ядерні навчання НАТО "Стійкий полудень": що буде відпрацьовувати Альянс з 17 жовтня

2734
У навчаннях Steadfast Noon будуть брати участь стратегічні B-52
У навчаннях Steadfast Noon будуть брати участь стратегічні B-52

"Стійкий полудень" - традиційні навчання НАТО з використання ядерної зброї, які цього року можуть стати важливим маркером

У НАТО 17 жовтня мають розпочатися навчання з ядерного стримування "Стійкий полудень" - Steadfast Noon, які є традиційними маневрами, які давно проходять саме у жовтні. Але теперішні обставини з погрозами РФ відносно ядерної зброї надають їм зараз зовсім інший відтінок.

Загалом у навчаннях, які триватимуть за планом до кінця місяця приймуть участь 14 країн та 60 літаків різних типів, включно з винищувачами п'ятого покоління та стратегічними бомбардувальниками B-52, які здійснять переліт з авіабази у США до Європи.

B-52
B-52

У офіційній заяві НАТО вже повідомлено, що регіоном навчань визначено Бельгію, Великобританію та Північне море. А також зазначили, що реальна ядерна зброя використовуватись не буде.

Через те, що ці навчання проходять на регулярній основі існує інформація й щодо практичної їх сторони. Зокрема у минулому році під час Steadfast Noon-21, які розпочались 18 жовтня на півдні Європи, було відпрацьовано транспортування ядерної зброї з баз зберігання, їх встановлення на літаки, а також умовне використання ядерного озброєння повітряного базування.

F-22
Ще заздалегідь США розгорнуло у Польщі літаки F-22

Зазначимо, що за неофіційною інформацією ядерні сховища США розміщені у Бельгії, Туреччині, Нідерландах та Німеччини. Цим сами забезпечується оперативне розгортання сил ядерного стримування у випадку потреби.

В цій ситуації також можливо прослідкувати за зміною риторики у РФ, якщо у минулому році про ці навчання згадувалось у саркастичному ключі, то цього разу у абсолютно сухих формулюваннях, з акцентом на тому, що навчання проходитимуть у 1000 км від кордону з РФ. Але не згадують про те, що для запуску крилатих ракет американським B-52 немає жодної потреби наближатися ближче.

Але у будь-якому випадку подібні навчання завжди ставали точкою напруження. Але вони також можуть стати маркером визнання свого положення Кремлем, наприклад, чи будуть так звані "ВКС" РФ проводити спробу перехопити літаки у нейтральних водах, або чи відправлять у демонстраційний політ власні стратегічні бомбардувальники.

Читайте також: Нарешті з'явилась точна відповідь на питання скільки ракет залишилось у РФ: найголовніші висновки