xcounter
#

Нарешті з'явилась точна відповідь на питання скільки ракет залишилось у РФ: найголовніші висновки

30623
У РФ за оцінкам МОУ залишилось лише 124 балістичних ракет для ОТРК "Искандер"
У РФ за оцінкам МОУ залишилось лише 124 балістичних ракет для ОТРК "Искандер"

Залишку далекобійних ракет РФ вже не вистачає, щоб повністю зарядити усі носії, а наявний рівень вже нижчий за "НЗ"

Міністр оборони України Олексій Резніков відповів на одне з найпопулярніших питань: скільки ракет залишилось у РФ.

На опублікованій інфографіці зазначена початкова кількість та залишок ракет для ОТРК "Искандер", крилатих ракет морського базування "Калибр" та повітряного Х-555 та Х-101.

Читайте також: Кримський міст настільки "втомився", що лагодити його будуть до 1 липня 2023 року
запаси ракет рф

Загалом, за оцінками Міноборони України, збройні сили РФ мали перед початком вторгнення 900 ракет для "Іскандерів", 500 "Калібрів" та 444 ракети Х-101 та Х-555. З них було витрачено 86,2% балістичних, 45,6% крилатих морського базування, 52% повітряного базування.

Залишок на 12 жовтня становить 124 ракети для ОТРК "Искандер", 272 крилатих ракет "Калибр", 213 повітряних Х-101 та Х-555.

Ці цифри вкрай важливо корелювати з засобами запуску. Зокрема, за Military Balance 2021 у РФ було 150 пускових оперативно-тактичних комплексів "Искандер", кожен з яких несе по дві ракети. Таким чином наявних 124 одиниць значно нижче будь-яких можливих норм залишку. Фактично лише 62 одиниці пускових "Искандер" ще можуть здійснити залп балістичними ракетами.

искандер

Відносно "Калібрів", то слід зазначити, що ця ракета є основною для всіх кораблів РФ, які були спущені на воду після 2000-х років або проходили модернізацією. Для розуміння, лише кораблі Чорноморського флоту РФ можуть в одному залпі здійснити пуск до 80 "Калібрів". А мова йде про те, що ці ракети використовуються на кораблях Тихоокеанського, Північного, Балтійських флотів та Каспійської флотилії.

калібр

Щодо крилатих ракет повітряного базування, то в теорії всі наявні у РФ носії крилатих ракет Х-101 та Х-555 - Ту-160 та Ту-95МС можуть здійснити пуск понад півтисячі таких ракет. А 213 одиниць вистачить лише на повне завантаження всіх 16 наявних Ту-160 та ще 3-4 Ту-95МС.

Х-101

Водночас, наявних у запасах РФ 609 ракет перелічених типів ще дозволяє здійснити близько 6-7 масованих ракетних атак на кшталт тієї, яка була здійснена 10 жовтня. Але треба враховувати те, що на крилаті та балістичні ракети у РФ покладено ще й завдання стратегічного стримування.

Показник у 23% залишку від загального запасу знаходиться вже нижче за рівень "недоторканного запасу". І його подальше використання означає для Кремля перетворення свого флоту та стратегічної авіації у "декорацію".

ту-160

Також звісно оборонна промисловість РФ намагається поновлювати ці запаси, але навіть у досанкційному режимі мова йшла про виробничі потужності на рівні до 100 ракет кожного типу на рік. А в умовах введення санкцій цифра цілком може зменшитись у рази.

Але, як демонструє практика, завершення ракет певного типу не означає для Кремля відмову від ракетних терористичних ударів. І ворог вже давно використовує застарілі Х-22, зенітні ракети для С-300, повернув зі зберігання "Точку-У", протикорабельні "Оникс" саме для невибіркових ударів по містах. А коли і з запасами цих ракет почались "перебої" - почав активно застосовувати іранські "літако-снаряди" Shahed-136.

В цій ситуації не слід виключати, що РФ почне розконсервовувати навіть Р-17 для комплексу 9К72 "Эльбрус", більш відомого за натівською назвою Scud, а також реалізацію непідтверджених планів Кремля закупити ракети у КНДР.

Читайте також: ЗРК Improved Hawk Phase III від Іспанії для України: які його можливості та характеристики