xcounter
#

ЗРК Improved Hawk Phase III від Іспанії для України: які його можливості та характеристики

Пуск ЗРК Hawk
Пуск ЗРК Hawk
12174

Іспанія посилить Україну ЗРК Improved Hawk Phase III, які є передостанньою версією цього відомого комплексу та знаходяться у строю збройних сил країни

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Іспанія посилить протиповітряну оборону України зенітними ракетними комплексами Hawk.

Мова йде про чотири одиниці цих ЗРК домовленість про які була досягнута після шостої зустрічі у Рамштайні. Також за словами міністра, ще декілька комплексів Hawk "у дорозі".

Читайте також: Польщі "мало" M142 HIMARS, тому замовить ще 300 аналогів "Вільхи" у Південній Кореї

Зазначимо, що MIM-23 Hawk, який з'явився у 60-х роках проходив цілу низку глобальних модернізацій, які відрізняються складом самого комплексу, але в Іспанії на озброєнні, відповідно до Military Balance 2021 знаходиться 38 одиниць у єдиній версії - Improved Hawk Phase III, яка є передостанньою версією цього ЗРК. Водночас програма з їх модернізації Hawk XXI з повною цифровізацією та введенням сучасної РЛС AN/MPQ-64 Sentinel стартувала лише у 2021 році й навряд була завершена.

У складі Improved Hawk Phase III знаходиться оглядовий радар AN/MPQ-50 з дальністю виявлення цілей до 100 км, який відповідає за середні та більші висоти, РЛС для виявлення маловисотних цілей AN/MPQ-62 та РЛС підсвітки цілі AN/MPQ-61. Також у склад комплексу входить командний пункт та машини забезпечення.

Improved Hawk Phase III
Склад Improved Hawk Phase III

Відносно кількості радарів підсвітки цілей, від яких залежить кількість цілей, які можуть одночасно обстрілюватись, в іспанських Hawk інформації немає, але стандартом можливо вважати два AN/MPQ-61 до кожного з яких "прикріплено" по три пускових М192 з трьома зенітними ракетами на кожній. Але існують конфігурації з трьома пусковими та дев'ятьма.

Сама ракета має дальність знищення цілей до 45-50 км за дальністю та до 20 км за висотою, швидкість ракети 2,4 Маха, наведення забезпечується напівактивною радіолокаційною головкою. Ракета має 74-кг бойову осколково-фугасну бойову частину.

Водночас відомим недоліком Hawk є його мала мобільність. Час розгортання ЗРК за нормативом становить 45 хвилин, переведення у похідний режим - 30 хвилин.

Характеристики Improved Hawk Phase III

  • Дальність виявлення цілей: до 100 км
  • Дальність знищення цілей: до 50 км
  • Максимальна висота цілі: до 20 км
  • Кількість пускових: 3/6/9

Нагадаємо, що це не перший ЗРК який передає Іспанія, до цього було повідомлено про передачу комплексів Aspide. Перша група українських військових розпочала навчання на них у вересні, що дозволяє зробити прогноз щодо строків отримання цих ЗРК.

Читайте також: Що за вертольоти Португалія дає Україні, і чи можна їх використати проти рашистів