xcounter
#

Що за вертольоти Португалія дає Україні, і чи можна їх використати проти рашистів

8327
Вертоліт Ка-32А11BC, ілюстративне фото з відкритих джерел
Вертоліт Ка-32А11BC, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи зможуть наші авіатори повернути в стрій гвинтокрили, що стоять "прикуті" до землі ще з 2018 року

Уряд Португалії прийняв рішення передати Україні шість гвинтокрилів виробництва російської фірми "Камов". Про це за підсумками зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі 13 жовтня 2022 року заявила міністр оборони Португалії Елена Каррейрас, пише португальське видання Observator.

Як далі випливає за текстом публікації, Португалія передаватиме Україні саме Ка-32 – цивільну версію пошуково-рятувальної модифікації Ка-27. Але далі, як то кажуть, є свої нюанси.

Читайте також: Португальські M113 для ЗСУ за 5 місяців нарешті доїхали на фронт, воюють на Херсонщині
Португальський Ка-32А11BC під час гасіння пожежі, архівне фото від видання LUSA

Португалія передає нам гвинтокрили типу Ка-32А11BC, котрі придбала в 2007 році, і які з 2018 року стояли "прикуті до землі". Бо через санкції Заходу проти РФ обслуговування португальських Ка-32 стало неможливим, і по цим вертольотам навіть вичерпався строк дії сертифікату льотної придатності.

Більш того – один із шести цих Ка-32А11ВС взагалі розбився в 2012 році, і досі стояв без ремонту. Тому цілком ймовірно, що цей "борт" взагалі стане "донором запчастин".

Португальський Ка-32А11BC, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але сам по собі гвинтокрил Ка-32А11ВС має гарні характеристики. Ця машина може або виконувати гасіння пожеж, або брати до 5 тонн вантажу на зовнішній підвісці, або у вантажній кабіні. Швидкість польоту – до 240 км/год, практична дальність польоту – до 800 км.

Тим більш, що в Україні до війни були компанії-експлуатанти цивільних Ка-32, один із яких – навіть у версії "літаючого лімузину". Тому цілком ймовірно, що наші авіатори зможуть впоратись із задачею повернути в стрій вертольоти, отримані від Португалії. А так як Ка-32 за характеристиками не придатний для ведення бойових дій, значить ці машини служитимуть в строю авіації ДСНС.

Ка-32 у версії "літаючого лімузину" однієї з авіакомпаній України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Чи зміг "Антонов" зберегти свій єдиний Ан-70, і що зараз з цим літаком (відео)