xcounter
#

Чи зміг "Антонов" зберегти свій єдиний Ан-70, і що зараз з цим літаком (відео)

34626
Військово-транспортний літак Ан-70, ілюстративне фото довоєних часів
Військово-транспортний літак Ан-70, ілюстративне фото довоєних часів

Усе що здатне літати, зараз працює на оборону України

У відкритому доступі з’явилось відео, яке демонструє зліт військово-транспортного літака Ан-70, час дії – орієнтовно літо 2022 року.

Де було відзняте це відео – не розкривається. Але воно цінне тим, що це перша за весь час війни та 2022 рік "публічна поява" літака Ан-70, що досі існує в єдиному екземплярі.

Читайте також: Нова проблема у повітряних сил США: через тріщини у гвинтах "посадили" більшість транспортних C-130H Hercules

З тієї інформації, що була в публічному доступі до війни, можемо пригадати таке – формально, Ан-70 в єдиному екземплярі був прийнятий на озброєння ЗСУ ще в 2015 рік, але станом на початок 2021 року фактично перебував на виробничих потужностях ДП "Антонов".

У липні та серпні 2021 року Ан-70 виконав декілька польотів під час підготовки до повітряного параду на честь 30-річчя Незалежності України. "Парадний" політ 24 серпня 2021 року для цього літака відбувся успішно.

Ан-70 під час парадного прольоту над Хрещатиком на честь 30-річчя Незалежності України

У вересні 2021 року стало відомо про намір "Укроборонпрому" реанімувати виробництво АН-70, попередньо "імпортозамістивши" всі важливі вузли.

Про усі "слабкі місця" такого наміру Defense Express розповідав в одній із своїх довоєнних публікацій. Про фактичний прогрес "Укробонпрому" за цим напрямком до лютого 2022 року жодних даних у відкритому доступі не було.

Військово-транспортний літак Ан-70, ілюстративне фото довоєних часів

Якщо брати період із 24 лютого по сьогоднішній день, то ніяких звісток про долю єдиного екземпляра Ан-70 у відкритому доступі не було. Коротке відео не дає змоги точно стверджувати, для якої місії міг бути задіяний цей "транспортник". Але сам факт, що літак вдалось вберегти від рук рашистів – сам по собі обнадіює.

Тим більш, що зараз буквально все, що здатне літати, так чи інакше працює на оборону України проти російських окупантів.

Військово-транспортний літак Ан-70, ілюстративне фото довоєних часів
Читайте також: "Авіалінії Антонова" мігрують із зруйнованого Гостомеля в німецький Лейпціг