xcounter
#

Нова проблема у повітряних сил США: через тріщини у гвинтах "посадили" більшість транспортних C-130H Hercules

18743
C-130H Hercules (всі фото DoD US)
C-130H Hercules (всі фото DoD US)

C-130 - один з основних військово-транспортних літаків США, який почали експлуатувати ще у 1956 році

Командування повітряних сил США прийняло рішення заборонити польоти транспортним літакам C-130H через виявлені тріщини у гвинтах. Мова йде про 116 літаків зі 128 активних на зараз машин, які використовують гвинти 54H60, машини, які можуть експлуатуватися у звичайному режимі - ті які оснащені новими NP2000 з вісьмома лопатями.

Пошкодження гвинтів, як пише американське видання Defense News, яке й отримало офіційне підтвердження від командування повітряних сил США, було виявлено понад тиждень тому на одному з літаків під час його обслуговування у центрі Warner Robins Air Logistics у Джорджії. Одразу після цього були перевірені гвинти на інших літаках, які перебували у ремонті, в результаті чого було зафіксовано ще два випадки.

Читайте також: Новий рівень для ракет "повітря-повітря": озброїти винищувач модульною "ноу-хау" спробує Boeing
C-130H
C-130 з лопатями 54H60

Рішення щодо проведення перевірки всіх машин командування прийняло у вівторок і зараз ці перевірки продовжуються. Окрім лінійних військово-транспортних літаків, вони торкнулись й машин для спеціальних місій 8 MC-130H Combat Talon та семи літаків РЕБ EC-130H Compass Calls.

Зараз йдуть роботи з обстеження всіх гвинтів та заміну тих, які мають пошкодження. Про строки виконання робіт поки невідомо. Але це вже не перший випадок, коли флот C-130 Hercules опиняється на землі. У 2019 році таке рішення було прийнято відносно 60 літаків на яких використовувались гвинти випущені до 1971 року. Тоді для їх заміни знадобилось декілька тижнів.

C-130
C-130 з лопатями NP2000

Нагадаємо, що наприкінці липня у повітряних силах США було прийнято екстраординарне рішення провести перевірку всіх літаків F-35 та F/A-18, а також інших машин на яких використовуються катапультні крісла від британської компанії Martin-Baker.

Причиною стало виявлення "пустих" вишибних зарядів, строки перевірки не називались, хоча і повідомлялись, що були максимально короткими, як і кількість виявленого браку.

Читайте також: Нищать і з неба, і з землі: працює HARM та артилерія, рашисти рахують втрачені ЗРК та РЕБ