xcounter
#

У США заборонили польоти F-35 та F/A-18 через браковані катапульти: під загрозою Eurofighter, Rafale та Gripen

F-35
F-35
14310

Екстрену перевірку проходять всі винищувачі F-35 та F/A-18 у США, вона може торкнутися Eurofighter, Rafale, JAS 39 Gripen, Tornado та Mirage 2000, тобто більшої частини авіапарку країн НАТО

Одразу ряд західних профільних ЗМІ, включно з Air Force Times, Defense News та Janes повідомили про кричущу проблему і рішення Пентагону зупинити польоти літаків. Мова йде про "приземлення" F-35, F/A-18 всіх версій включно з E/A-18G Growler, а також учбово-тренувальних Т-38, Т-6, T-45 Goshawk і F-5 Tiger II.

Більше того, проблема може стосуватися Eurofighter, Dassault Rafale, Gripen, а також інших літаків по всьому світу в яких використовуються катапультні крісла від британської компанії Martin-Baker. А, для розуміння, ця компанія займає величезну частину міжнародного ринку катапульт і постачає їх майже у сотню країн, бо їх встановлюють у понад 200 типів літаків.

Читайте також: Вивів авіабригаду з-під удару та зірвав десант ворога - командир 831 БрТА про перші дні війни та що необхідно зараз
авіація нато
З цих восьми літаків лише два не оснащені кріслами від Martin-Baker

Cтаном на зараз відомо, що ще 22 квітня під час технічного обслуговування F-35 на авіабазі Хілл (Hill) у штаті Юта техніки помітили, що вишибний патрон катапульти виявився підозріло легким. Коли техніки його розкрили він виявився порожнім. Тобто без вишибного заряду, який і викидує катапультне крісло пілота.

Зазначимо, що катапульта в очах техніків це точно не те, що може бути не комплектним і від неї навряд очікуєш "сюрпризів". Як пише Defense News, який поки зібрав максимум інформації щодо цієї теми та опитав як представників Пентагону так і Martin-Baker, все завершилось тим, що техніки перевірили всі інші літаки на авіабазі й не знайшли аналогічних проблем. Звісно було повідомлено і компанію-виробника, яка визнала, що в неї був збій контролю якості.

Тобто тоді не було прийнято рішення щодо масової перевірки літаків, а інцидент, скоріш за все, визнали одиничним. Лише 19 липня Об'єднаний програмний офіс F-35 опублікував "звичайну", а не "термінову" директиву провести огляд катапульт протягом 90 днів.

Що відбувалось між 22 квітня та 19 липням поки залишається таємницею, але можливо зробити припущення, що за ці три місяці аналогічні пусті вишибні патрони катапульт були знайдені у цілому ряді інших літаків.

Більше того, схоже, що після 19 липня кількість рапортів щодо "пустих" вишибних патронів стало значно більшим ніж очікувалось. А це спричинило вже екстрене рішення Пентагону заборонити польоти літакам з катапультами від Martin-Baker і почати максимально швидку перевірку машин та заборони польотів.

F-35
Для F-35 це вже далеко не перша проблема у технічному плані

Зазначимо, що різні видання дають різну картину масштабу проблеми, яка розгортається прямо зараз. Спочатку з'явилась інформація що "приземлили" лише "сухопутні" F-35A Повітряних Сил США, які базуються у США, потім, що це стосується абсолютно всіх F-35, включно з палубною авіацією та літаками, які знаходяться на авіабазах за кордоном. Також різняться дані щодо учбово-тренувальних машин та палубних F/A-18.

Зазначається лише те, що літаки "приземлили" для максимально швидкого аналізу протягом вихідних. А вже на основі результатів цієї масштабної перевірки буде прийнято рішення щодо відновлення польотів з понеділка. Більше того, літаки, які вже пройшли огляд отримають дозвіл на експлуатацію.

F/A-18
F/A-18 та F-35 - це вся палубна авіація ВМФ США

Водночас в Об'єднаному програмному офісі F-35 вже повідомили, що проблема стосується лише "обмеженого діапазону номерів партії" вишибних патронів. А військові, звісно, тримають інформацію щодо кількості бракованих катапульт у таємниці. Бо окрім реального психологічного ефекту для льотчиків, мова йде про втрату боєздатності.

F-35
Рішення Пентагону щодо F-35 - це точно найбільший форс-мажор за останні роки

Для розуміння рівня проблеми, то катапульти від Martin-Baker типу Mk16 та їх модифікації використовується у наступних бойових літаках (учобово-тренувальні і учбово-бойові - не рахуємо):

  • Eurofighter
  • Rafale
  • F-35

Але якщо врахувати, те що заборонили польоти і F-5, в якому застосовується Mk10, то тоді список розширюється на:

  • Super Tucano
  • JAS 39 Gripen
  • Tornado
  • Mirage 2000
rafale
Загроза одночасної перевірки Rafale та Mirage 2000 це просто "комбо" для Франції, Єгипту та Індії

До цього треба додати і Mk14, яке встановлюється на F/A-18. Таким чином під загрозою знаходяться, наприклад, вся бойова авіація Франції (Rafale та Mirage 2000), Німеччини, Італії та Великої Британії (Eurofighter та Tornado). Можливо вже не згадувати про те, що у Швеції, Чехії та Угорщини вся бойова авіація - це JAS 39 Gripen. А F/A-18 для Канади, Іспанії, Швейцарії та Фінляндії - основа повітряних сил.

Тобто з усієї бойової авіації перевірка не стосується лише F-16, F-15 та F-22, в яких використовується катапультне крісло ACES II від Raytheon Technologies.

F-15
F-15 - нічого не загрожує, як і F-16 та F-22, а також A-10

З боку Defense Express ситуація знаходиться на межі з "неможливою". Якби не розгорнуті публікації авторитетних видань це б було прийнято, як "вкид". Бо ситуація у світі, а мова йде не тільки про агресію РФ, але і про відверту демонстрацію готовності Китаю на проведення десантної операції проти Тайваню, м'яко кажучи до такого, не схиляє. Тому, звісно, це одразу породило значну кількість конспірологічних теорій.

Читайте також: HIMARS та дрони-камікадзе випалюють рашистів: удари ЗСУ від Енергодара до Первомайська (відео)