xcounter
#

Вивів авіабригаду з-під удару та зірвав десант ворога - командир 831 БрТА про перші дні війни та що необхідно зараз

Вивів авіабригаду з-під удару та зірвав десант ворога - командир 831 БрТА про перші дні війни та що необхідно зараз
48555

Зліт в абсолютній темряві з пошкодженої смуги, збивати кількісно і якісно переважаючого ворога та втекти від дев'яти ракет - це про "будні" Повітряних Сил України

На сторінці Головнокомандувача Збройні Сили України оприлюднили інтерв'ю з командиром 831-ої бригади тактичної авіації Повітряних Сил України, Героєм України, полковником Олександром Мостовим. У ньому він розповів про перші дні війни, тактику застосування української винищувальної авіації зараз та що необхідно для того, щоб "закрити небо".

Зазначимо, що 831 БрТА експлуатує Су-27, до початку вторгнення РФ базувалась на аеродромі у Миргороді. Далі пряма мова Олександра Мостового:

Читайте також: Німеччина запропонувала Польщі Leopard 1А5 замість обіцяних Leopard 2 - схоже Берлін займався "канібалізмом"

"Згідно графіка я заступив в ніч з 23 на 24 лютого в складі чергових сил з протиповітряної оборони. Коли на небі ми побачили спалахи у напряму Курська та Бєлгородської області, а через 5-7 хвилин відбувся перший вибух на аеродромі було прийнято рішення про вивід літаків та техніки з-під удару та перебазування на інші оперативні аеродроми.

Було попередження, що можливо пошкоджена злітно-посадкова смуга. Тобто впевненості, що зліт буде успішно завершений не було. Ввімкнув фару, виконав зліт, смуга була пошкоджена частково і після цього один за одним всі літаки піднялись у повітря. Ми вивели 100% всієї техніки на оперативні аеродроми, з яких, а також з деяких відновлених аеродромів, і понині виконуємо свої завдання".

Су-27
Зліт у темряві, коли не знаєш чи ціла смуга - дещо більше ніж мужність

З боку Defense Express зазначимо, що раніше панувала інформація про те, що літаки Повітряних Сил України ще до удару армії РФ була у небі чи вже розосереджена. Водночас 100% вихід з під атакованого аеродрому це і справжня майстерність українських пілотів та техніків, які тримали льотну готовність машин на максимальному рівні.

"В перші дні задумом противника було захоплення та встановлення контролю над такими аеродромами, як Бориспіль, Гостомель і можливо Жуляни. Намір був перекинути туди авіацією до дивізії включно з технікою з метою подальшого нарощування наступальних дій за підтримки авіації та розгортання засобів ППО.

Ці наміри дещо ми зіпсували та не дали ворогу завоювати перевагу у повітрі. Ми зробили так, що ворогу було необхідно змінити свою тактику. Вони втрачали свої літаки, як ударної, так і винищувальної авіації, які здійснювали прикриття. Ми змусили ворога помилятися. І тому, я вважаю, що українська авіація та сили протиповітряної оборони, щоб атака ворога з півночі захлинулась"

Су-27
831-ша БрТА входить до повітряного командування "Центр"
Треба нагадати, що, відповідно до повідомлення Командування Повітряних Сил ЗСУ від 7 березня полковник Олександр Мостовий збив російський військово-транспортний літак Іл-76 та два гелікоптери Мі-24, чим не допустив висадку ворожого десанту з озброєнням.

"Недооцінювати противника ми не можемо. Є переваги, є більший діапазон застосування противником авіаційних засобів ураження. Як по повітрі, так і по наземних цілях. Так, в нас хлопці браві, але треба розуміти про те, що до цього треба бути готовим і здійснювати у повітрі такі дії й тактичні прийоми, змінювати їх, щоб це було не шаблонно.

Су-27
Су-27 Повітряних Сил України

Своїм бойовим досвідом ми ділимось зі своїми партнерами. Вони запитують як і що ми виконуємо. З 2014 року нашими пілотами були відпрацьовані інші способи застосування авіації навіть в умовах суцільного перекриття протиповітряної оборони противника. Але викручуємось... Був епізод коли по мені одному дев'ять ракет пустили. В принципі нічого не можливого немає"

Зазначимо, що зараз Повітряні Сили України виконують задачі на літаках, наймолодшому з яких понад 30 років. А однією з головних вад, яка добре відома і ворогу, є те, що ракети "повітря-повітря" середньої дальності Р-27 українських винищувачів потребують підсвітки цілі радаром до влучання ракети.

Р-27
Р-27 - основна ракета "повітря-повітря" Повітряних Сил ЗСУ

Водночас російські ракети Р-77 мають не тільки більшу дальність пострілу, але й активну радіолокаційну головку самонаведення. Тобто ворожі винищувачі одразу після пуску можуть виходити з атаки, коли наші мають летіти на зустріч противнику для того, щоб ракета могла збити ворожий літак.

"Нам необхідна техніка яка на даний момент актуальна. Присилають F-15 або F-16 - ми зможемо і на один чи інший тип швидко перевчитися, опанувати цю техніку і виконувати поставлені завдання. І ми зможемо у повітряному просторі нашої держави захопити перевагу у повітрі і тримати цей щит протягом тривалого часу".

Читайте також: Обстріли рашистів з С-300 з Білорусі: які міста під ударом та чи є захист від загрози