xcounter
#

Обстріли рашистів з С-300 з Білорусі: які міста під ударом та чи є захист від загрози

Ракета 48Н6
Ракета 48Н6
56969

Удари рашистів зенітними ракетами по містах з комплексів С-300 та С-400 стали масовими, а Білорусь стала для РФ лише зручним пусковим районом

Під час ракетного обстрілу з території Білорусі зранку 28 липня були застосовані зенітні ракети з комплексів С-300 та/або С-400. Було здійснено понад 25 пусків, ракети впали на території Гончарської територіальної громади Чернігівського району. В результаті цих ударів є втрати серед особового складу ЗСУ, які уточняються.

Про це повідомило оперативне командування "Північ", а також зазначило, що удари завдавались з білоруського аеродрому "Зябрівка".

Читайте також: РФ хоче збивати ракети з HIMARS аналогом "Залізного купола"

Таким чином дальність пострілу становила понад 110 км. Цей параметр співпадає з наявною інформацією щодо теоретично можливої максимальної дальності польоту зенітних ракет для С-300 по балістичній траєкторії.

с-300 білорусь
Дальність від аеродрому "Зябрівка" до Гончарівське

Таким чином, тенденція, яка розпочалась у Миколаєві, потім докотилась до Харківщини, тепер розповсюдилась і на Чернігівщину. На жаль прогноз Defense Express щодо масового використання армією РФ ЗРК С-300 для ударів по містах справдився.

Водночас видно, як значне збільшення пусків, так і дальності цих ударів: 25 ракет у залпі та майже втричі більша дальність за "позаштатний" режим роботи по наземних цілях, який за настановами до експлуатації передбачав пуски лише на дальності радіогоризонту. Останнє означає, що ворог на певній ділянці траєкторії польоту ракети втрачає радіокомандний канал керування ракети і вона падає вже без керування.

С-400
Керування ракетами для С-300 та С-400 - радіокомандне

Також, така дальність, скоріш за все, говорить про використання новіших ракет 48Н6, а не 5В55К, що аж ніяк не підпадає під можливе пояснення, що рашисти здійснюють такі обстріли, бо вони вистрілюють ракети, які й так мали бути списані.

І це, на жаль, говорить про планомірний перехід рашистів до використання зенітних ракет для ударів по наземних об'єктах, попри більшу вартість, меншу ефективність та значно меншу точність, ніж у спеціалізованих ракетах типу "земля-земля" чи "повітря-земля". Єдине пояснення, якщо і далі намагатися знайти логіку у терористичних діях РФ, брак спеціалізованих систем та ракет до них.

48Н6
Ракета 48Н6

Аналогічний процес вже спостерігався, коли на фоні браку умовно високоточних Х-101 та Х-555 РФ почала використання абсолютно "сліпих" Х-22, а "Калібри" розбавила протикорабельними "Оніксами". Тобто зменшення запасів одних ракет для РФ означає не зменшення обстрілів, а початок використання інших ракет.

Водночас перехоплення зенітних ракет 48Н6, які летять по балістичній траєкторії є надскладною задачею для наявних та навіть обіцяних Україні ЗРК, бо всі вони призначені для знищення, в першу чергу, аеродинамічних цілей. У чому різниця між знищенням балістичної ракети та крилатої - в окремому матеріалі.

Також важливий аспект - мінімальний час для реакції між пуском та влученням ракети, який може бути замалим для того, щоб банально добігти до укриття.

48Н6
Військової логіки у використанні зенітних ракет для ударів по містах немає, бо їх мета - терор

Водночас кількість пускових для систем С-300 та С-400, а також запаси ракет до них, цілком дозволяють говорити про значну загрозу систематичних обстрілів українських міст саме з цих систем.

Для ударів з території Білорусі (враховуючи логічний відступ від кордону на відстань від 20 км) для ударів зенітними ракетами 48Н6 досяжні райони по лінії Ковель - Сарни - Коростень - Десна - Чернігів.

с-300 дальність білорусь
Ілюстративна дальність пуску ракет з С-300 та С-400 з території Білорусі по наземних цілях з орієнтовних пускових районів, виходячи з дальності 120 км

Тому єдиним варіантом залишається лише знищення самих пускових. Враховуючи їх розміщення у Білорусі це вимагає певних рішень, які знаходяться вже не лише у військовій площині. Це добре розуміють й у Кремлі й, здається, більше зрадіють удару ЗСУ у відповідь, ніж його відсутності.

Читайте також: Можна робити ставки: скільки проживе понтонна переправа поблизу Херсону, яку почали зводити рашисти