xcounter
#

Які ракети потрібні Україні, щоб знищувати "Бастіони" рашистів на окупованій Херсонщині

26767
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", ілюстративне фото довоєнних часів

Або ще раз про те, як окупанти почали стріляти протикорабельними ракетами по наземним цілям

Прес-служба ВМС України сповістила, що російські загарбники розмістили в тимчасово окупованих районах Херсонщини свої протикорабельні ракетні комплекси "Бал" та "Бастион".

Так рашисти готуються до продовження блокади наших портів, та до нових ударів по території України. І ця новина – ще один привід "пройтись" по характеристикам ворожих протикорабельних комплексів.

Читайте також: За відсутності захисту від Bayraktar TB2 РФ почала прикручувати на кораблі сухопутні "Тор"
Ворожий ракетний комплекс "Бастион", фото ілюстративне

АрміяInform розібрала характеристики комплексу "Бастион". Вцілому ситуація вигладяє так. До складу комплексу "Бастион" входять чотири машини з ПУ на дві ракети П-800 з фактичною дальністю стрільби до 300 км, одна-дві машини управління вогнем, машина забезпечення бойового чергування та машина з РЛС "Моноліт-Б".

Формально, комплекс "Бастіон" може виявляти надводні цілі на дальності до 450 км за умови роботи РЛС в активному режимі, та до 250 км в пасивному режимі. Є опція отримувати цілеуказівку від вертольота радіолокаційного дозору типу Ка-31Р. А щоб покращити точність наведення (як заявляли самі рашисти), у систему наведення комплексу "Бастион" закладені "портрети" усіх можливих надводних цілей.

Позиція ракетного комплексу "Бастион" орків в тимчасово окупованому Криму, березень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Але нас у даному випадку цікавить дещо інше питання – а як орки використовували свої протикорабельні ракети П-800 для ударів по наземним цілям? За відкритими даними, окупанти за час війни застосували "Бастион" мінімум тричі для ударів по Україні. Найбільш дошкульним виявився удар 30 квітня, коли було зруйновано злітну смугу Одеського аеропорту.

Тут автори АрміяInform вказують, що ракети типу П-800 здатні завдати суттєвих руйнувань за умови стрільби на дальність до 300 км за комбінованою траекторією, та на 120 км за змішаною траекторією. І в такому випадку маси БЧ в 200 кг виявляється достатньо для атаки по наземним цілям.

Рашистська крилата ракета П-800 "Оникс", фото ілюстративне

Від себе додамо – за даними довідника The Military Balance, на кінець 2021 року росіяни мали 52 комплекси "Бастион" і лише 40 комплексів "Бал". Цей факт може пояснювати, чому окупанти воліють використовувати для ударів по наземним цілям саме П-800, для "економії" сучасніших ракет типу "Калибр", чи Х-101 та Х-555.

Україна буде вимушена вести "ракетну війну" з окупантами на Чорноморському побережжі нашої держави. Якщо зважити, що російський комплекс "Бастион" має фактичну дальність стрільби до 300 км включно, в тому числі й по наземним цілям, то виходить, що Україні потрібні тактичні ракети MGM-140 ATACAMS в тому числі й для того, щоб розблокувати наші чорноморські порти. Влучними ударами по позиціям берегових протикорабельних комплексів рашистів.

Американська реактивна система залпового вогню M270 і тактична ракета MGM-140 ATACAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стало відомо, що може стримати передачу Україні тактичних ракет ATACMS від США