xcounter
#

Стало відомо, що може стримати передачу Україні тактичних ракет ATACMS від США

144337
Американська реактивна система залпового вогню M270 і тактична ракета MGM-140 ATACMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американська реактивна система залпового вогню M270 і тактична ракета MGM-140 ATACMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чому американські MLRS можуть не дати швидкого перелому на фронті

CNN написало, що адміністрація Байдена готує передачу Україні реактивних систем залпового вогню типу M270 та HIMARS, із яких можна запускати навіть тктичні ракети типу MGM-140 ATACMS.

Офіційне рішення про передачу таких систем може бути оголошено на наступному тижні. Які можуть можуть бути свої "підводні камені" в цій історії - вирішили вказати автори порталу The Drive у своїй публікації.

Читайте також: Залужний "вибиває" у США РСЗВ M142 HIMARS та М270 MLRS
Реактивні системи залпового вогню типу HIMARS та M270, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вони вказують, що передача тактичних ракет ATACAMS Україні може бути ускладнена із-за режиму контролю за обігом ракетного озброєння, Missile Technology Control Regime (MCTR), якого дотримується G-7. Питання чутливе, тому можливі "затягування" із-за політичних дискусій.

Дальність стрільби в 300 кілометрів ракети типу MGM-140 ATACAMS мають лише за умови застосування полегшеної бойової частини. Що диктує наступну обставину – такі ракети не будуть ефективними проти живої маси, бронетехніки та артилерії орків на Донбасі, ATACMS краще застосовувати проти "точкових", стратегічних цілей у тилу ворога. І схоже, що американські ракети MGM-140 не адаптовані для задач типу "знищити Кримський міст".

Інфографіка, що відображає увесь арсенал РСЗВ M270A1 та M142 HIMARS, зображення з відкритих джерел

Ефективність систем типу M270 та HIMARS також залежатиме від того, які саме реактивні снаряди поставлять США до цих РСЗВ. Наприклад, для стрільби із цих систем можна використовувати керовані реактивні снаряди типу М30 (бойова частина із суббоєприпасом) та М31 (унітарна БЧ), які мають дальність пуску до 70 кілометрів.

Такі реактивні снаряди самі по собі ефективні проти бронетехніки та артилерії рашистів. Але не можна виключати варіант, що Україна отримає М30 та М31 "в терапевтичній кількості", якої вистачить скоріше на "точкові удари" по цілям в тилу ворога.

Ракетні системи HIMARS армії США ведуть вогонь, ілюстративне фото з відкритих джерел

Створити "вогневий вал" по рашистам можна буде за допомогою некерованих реактивних снарядів типу М77 із касетною БЧ. Але тут не можна виключати варіант, що американці нам такі снаряди взагалі не дадуть, бо захочуть "зберегти своє обличчя", і "не підставлятися" з поставкою боєприпасів, заборонених Женевською конвенцією.

Від себе додамо такий висновок. Будь-яка система "чудо-зброї" не є запорукою того, щоби швидко переломити ситуацію на фронті в нашу користь. Все прямо залежатиме від того, як ту чи іншу систему на полі бою використовуватиме наше військове командування, що безпосередньо приймає рішення.

Ракетні системи M270A1 армії США ведуть стрільбу, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи зможуть ЗСУ знищити Кримський міст за допомогою HIMARS