xcounter
#

За відсутності захисту від Bayraktar TB2 РФ почала прикручувати на кораблі сухопутні "Тор"

Перша спроба встановити "Тор" на корабель у РФ виглядала, як експеримент
Перша спроба встановити "Тор" на корабель у РФ виглядала, як експеримент
126487

Чорноморський флот РФ почав встановлювати додаткові ЗРК на свої кораблі

Через те що кораблі Чорноморському флоту РФ мають вкрай обмежені протиповітряні засоби, командування рашиським флотом пішло на встановлення на кораблях сухопутних зенітних ракетних комплексів.

Про це говорить фото з патрульним кораблем проекта 22160, яке було зроблено у бухті окупованого Севастополя та опубліковане журналістом Олександром Коваленко більш відомого як zloy_odessit. На вертолітному майданчику корабля можливо роздивитися сухопутний ЗРК "Тор".

Читайте також: Білорусь вже втрете за останні п'ять днів відпрацювала сплав на БТРах: на цей раз у 20 км від кордону з Україною

Встановлення на корабель проекта 22160 цього ЗРК пов'язано з тим, що штатний засіб протиповітряної оборони цього корабля - "Гибка". Цей ЗРК фактично є невеликим за розміром та можливостями комплексом з ракетами від ПЗКР - "Верба" або "Игла", тобто він не може збивати цілі, які летять вище за 3,5 км.

проект 22160
Патрульний корабель проекту 22160

Тобто, якщо для цього корабля не виділено прикриття з повітря, то уразити його можливо навіть з Bayraktar TB2. А про можливості протидії цього корабля протикорабельним ракетам взагалі можливо забути.

Водночас перший відомий експеримент на Чорноморському флоті РФ зі встановленням сухопутного ЗРК на корабель пройшов ще у 2016 році, коли "Тор-М2КМ" встановили на вертолітний майданчик фрегата проекта 11356 "Адмирал Григорович". Але тоді це скоріш сприйнялось, як тест систем для створення морської версії ЗРК.

Адмирал Григорович ТОР
Пуск "Тор" у 2016 році. Звісно після встановлення ЗРК корабель залишається без власного вертольота. Питання перезаряджання комплексу також невирішене

Тим паче, що самі фрегати проекта 11356 мають більш потужний за можливостями зенітний ракетний комплекс "Штиль", який є морською версією "Бука".

Але для таких кораблів, як проект 22160, а також малих ракетних кораблів проекту 21631 "Буян-М" саме такий "колгосп" є одним з небагатьох варіантів посилити протиповітряну оборону.

проект 21631 Буян-М
"Буян-М" озброєний "Калібрами" але не має адекватної ППО

Але морські зенітні ракетні комплекси відрізняються від сухопутних стійкістю до агресивного морського середовища, вологості та солоності, можливістю працювати під час хитавиці.

Читайте також: Т-72Б3, як виродок російського танкобудування: розгромний огляд танкіста-навідника ЗСУ трофейної машини (відео)