xcounter
#

Новий рівень для ракет "повітря-повітря": озброїти винищувач модульною "ноу-хау" спробує Boeing

8894
Вищинувач F-15C Eagle з ракетою AIM-120 AMRAAM
Вищинувач F-15C Eagle з ракетою AIM-120 AMRAAM

Така ракета має додати гнучкості Повітряним силам, а також значно спростити виробництво, логістику та підтримку

Американська компанія Boeing отримала новий контракт від Повітряних Сил США на розробку ракет класу "повітря-повітря", які базуються на концепції модульності. Про це розповідає видання The War Zone.

Повідомляється, що 29 вересня Дослідницька лабораторія ПС США уклала з Boeing контракт на суму 9,8 млн доларів на "дослідження передових компонентів ракетної підсистеми для підтримки компактних ракет класу "повітря-повітря" [Compact Air-to-Air Missile або СААМ] і ракетних систем підвищеної дальності "повітря-повітря [Extended Range Air-to-Air Missile Systems або ж ERAAM]".

Читайте також: Західні ракети "повітря-земля" для українських літаків: чи можливо інтегрувати крилаті стелс-ракети до МіГ-29 та Су-27
LRAAM ракета "повітря-повітря"
Повнорозмірний макет перспективної ракети LRAAM

Деталі щодо цього контракту не розкриваються, однак у Boeing підтвердили виданню, що контракт на ракети CAAM та ERAAM пов’язані з концепцією ракети "повітря-повітря" дального радіусу дії (Long-Range Air-to-Air Missile або ж LRAAM), яку вперше Boeing представив у 2021 році.

Фактично, ракета LRAAM є двоступеневою ракетою класу "повітря-повітря", яка складається з ракети-носія і розгінного блоку: хвостова частина підіймає та розганяє ракету, після чого відділяється і починає працювати інший ракетний двигун, який "веде" ракету до цілі.

Концепція ракети LRAAM була розроблена з використанням модульного та відкритого архітектурного підходу, що дозволяє адаптувати ракету під потреби замовника – тоді йшлося навіть про можливість приєднання додаткових силових секцій до існуючої конструкції.

Водночас тепер Boeing у рамках нового контракту буде працювати над тим, як задовольнити різні вимоги замовника у вигляді ПС США за допомогою однієї загальної конструкції ракети або ж щонайменше сімейством озброєння з високим ступенем спільних конструкцій.

Так, йдеться про можливість виробляти різні ракети класу "повітря-повітря", об’єднуючи декілька секцій, як це зроблено у LRAAM – це б значно спростило процес створення зброї, а також логістику та підтримку.

На оперативному рівні модульна конструкція має надати підрозділам у польових умовах "зібрати" ракету залежно від потреб місії, наприклад, збільшуючі чи зменшуючі дальність ракети, просто міняючи місцями секції. Такий підхід дозволив би одній платформі нести різноманітний набір ракет класу "повітря-повітря".

f-35
Винищувач F-35

Крім того, різні конфігурації можуть бути створені зі стандартизованого набору компонентів, оптимізованих для того чи іншого літака, особливо з конструкцією "стелс" з обмеженим внутрішнім простором для зброї, що допоможе максимізувати гнучкість та місткість.

Читайте також: Крилатою ракетою з Ан-26 чи Іл-76: у США нагадали елегантне рішення Rapid Dragon