xcounter
#

Крилатою ракетою з Ан-26 чи Іл-76: у США нагадали елегантне рішення Rapid Dragon

Ан-26 (фото: "Антонов")
Ан-26 (фото: "Антонов")
51481

Проект Rapid Dragon полягає у перетворенні будь-якого військово-транспортного літака на носія далекобійних крилатих ракет

Коли мова заходить про далекобійне ракетне озброєння від США перше, що спливає на думку це ATACMS, який насправді має певний ряд обмежень у його практичному використанні в умовах дистанційної війни.

Зокрема дальність до 300 км хоча і є фактично є втричі більшою ніж зараз має у розпорядженні ЗСУ, але не є фактичним необхідним максимумом. В цих умовах єдиним засобом далекобійного ураження на заході є крилаті ракети повітряного базування. Але логічним питанням є їх носії - винищувачі чи, що значно краще, бомбардувальники.

Читайте також: Британія, за досвідом використання Brimstone у ЗСУ, робить ставку на цю ракету та пропонує встановлювати її навіть на квадрокоптери

Але видання Defense One нагадало вкрай цікавий американський проект Командування спеціальних операцій та Дослідницької лабораторії повітряних сил США (Air Force Special Operations Command and the Air Force Research Laboratory), який отримав назву Rapid Dragon.

Його ідея полягає у перетворенні будь-якого військово-транспортного літака на ракетоносій, головна вимога - наявність звичайної рампи для скидання вантажів з повітря. Попри те, що про самий проект інформація з'явилась лише декілька років тому, вже літом 2021 почались активні випробування.

Зокрема у грудні крилата ракета JASSM-ER скинута (все ж таки пуском такий механізм назвати складно) з MC-130J Commando II успішно уразила наземну ціль. Також у планах було відпрацювати скидання з C-17 Globemaster III, але, з огляду на все, це лише практичне доведення можливості "заради галочки", бо з чого скидати "палету" технічно не має великої різниці.

Водночас для України, якщо у Вашингтоні все ж таки приймуть рішення надання далекобійного ракетного озброєння, використання Rapid Dragon вбачається найбільш прагматичним шляхом, який не буде потребувати навіть підняття питання відносно передачі винищувачів.

JASSM-ER  F-16
Пуск JASSM-ER з F-16

Більше того, використання саме військово-транспортних літаків для пуску крилатих ракет може бути навіть більш ефективним, бо вони можуть забезпечити одночасний масовий запуск. А головне залучити для цього власні військово-транспортні літаки, такі як Ан-26, Ил-76 та навіть Ан-178. Тобто обійти питання розгортання наземної інфраструктури для них та підготовку, що вимагає, за оцінками американських військових, 2-3 роки.

Єдиний аспект, передані крилаті ракети мають бути з повноцінною дальністю без обмеження у вигляді 300 км. Це пов'язано з необхідністю забезпечення пуску крилатих ракет з глибини власної території поза межами дії не тільки ЗРК противника, а й винищувальної авіації ворога. Справа в тому, що для "скидання" методом Rapid Dragon військово-транспортний літак має піднятися на достатню висоту.

Але це вже технічні деталі, бо головне у цьому випадку лише політична воля США у передачі крилатих ракет повітряного базування для України.

Читайте також: Рашисти продають техніку ЗСУ, чому окупанти бідкаються через Т-90М та неймовірна кількість танків для Польщі: події тижня війни від Defense Express