xcounter
#

Перетворити на ракетоносій: у США тестують запуск крилатих ракет з MC-130J Commando II

1544
MC-130J Commando II
MC-130J Commando II

Використання розширених мережевих можливостей має стати одним з напрямків випробувань військово-транспортних літаків, перетворених на "ракетну вантажівку"

Літак-заправник та транспортний літак для спеціальних операцій ВПС США MC-130J Commando II імітував запуск палети з ракетами класу "повітря-поверхня" AGM-158 у рамках програми Rapid Dragon під час масштабних навчань на початку цього року.

Хоча насправді ракети не запускалися, це випробування дозволило службі проаналізувати деталі використання MC-130J як літака, що здатен нести на борту ракети.

Читайте також: Silent Arrow: в США тестують "безпілотник-транспортник" для спецназу

MC-130J Commando II
MC-130J Commando II скидує імітацію палети з боєприпасами під час нещодавніх навчань. Джерело зображення: The Drive

Ці тести стали частиною навчань Northern Edge, які американські військові проводили на Алясці та околицях у травні цього року.

Так, під час цих навчань літак був оснащений спеціальним пристроєм, що імітував корисне навантаження (палети з боєприпасами JASSM). Знаходячись у повітрі, літак отримав інформацію про розташування цілі через канал передачі даних за межами прямої видимості (BLOS)від Центра застосування боєприпасів Standoff (SMAC) та підготувався до пробного пуску.

MC-130J Commando II
"Палетовані боєприпаси" скидаються з літака MC-130J Commando II, початок 2020 року

Однак, згідно з демонстраційним сценарієм, один із зовнішніх датчиків ідентифікував нову ціль і передав ці інформацію в експериментальний командний пункт, який, в свою чергу, спрямував інформацію до SMAC, де ці дані були використані для перенацілювання змодельованих ракет на борту MC-130J по каналах зв’язку BLOS.

Водночас невідомим залишається той факт, чи були вже "запущені" віртуальні боєприпаси до того часу.

Військово-транспортний літак
Замість вантажу – палетовані боєприпаси: швидко та дешевше за бомбардувальник

Таким чином, у США продовжують тестувати можливість перетворення за потреби військово-транспортних літаків на ракетоносці, щоб забезпечити дешевий варіант пуску ракет, якщо порівнювати із закупівлею традиційних бомбардувальників.

Загалом реалізація програми Rapid Dragon має забезпечити США та союзникам додаткові можливості під час потенційно складних операцій проти таких конкурентів, як Росія чи Китай.

Тим паче, що таку концепцію можна легко адаптувати як до різних боєприпасів, так і до нових видів корисного навантаження. Наприклад, тут можна згадати ройові мережеві боєприпаси, які ВПС США розробляють у рамках програми "Золота орда" або ж ті самі автономні дрони чи баражуючі боєприпаси.

Таким чином, чергові тестування у рамках програми Rapid Dragon підкреслюють, що у ВПС США дійсно зацікавлені в реалізації цієї концепції, особливо з урахуванням можливості передачі інформації на дуже великі відстані за допомогою передових мереж.

Читайте також: Поки Ан-178 будується: до яких завдань готується транспортна авіація ЗСУ