xcounter
#

Американська "Золота орда" нівелює ППО ворога: нові випробування мережевих авіабоєприпасів

Що може напівавтономна високоточна зброя Golden Horde після 25 травня
Американська "Золота орда" нівелює ППО ворога: нові випробування мережевих авіабоєприпасів
5669

Американське військове керівництво крок за кроком наближається до кардинального посилення винищувального потенціалу бойової авіації. Це було зроблено за рахунок простої по своїй ідеї, але вкрай перспективної зброї. Її застосування проти ворожих систем протиповітряної оборони (ППО) може зробити будь-які дії противника безрезультатними.

Йдеться про напівавтономну високоточну зброю, що створюється за програмою під назвою "Золота орда" (Golden Horde). Це - один з трьох головних пріоритетів Науково-дослідної лабораторії ВПС США (Air Force Research Laboratory, AFRL).

Суть концепції - об'єднання у мережу рою авіаційних засобів ураження (вони можуть бути різними) та розробка відповідної операційної системи, яка забезпечить застосування цього арсеналу при виконанні бойових операцій.

Читайте також: Успіх програми Golden Horde: запущені з винищувача бомби одночасно вразили чотири різні цілі

Проєкт передбачає створення систем штучного інтелекту для різних класів боєприпасів. За допомогою таких систем боєприпаси зможуть діяти групою, обмінюючись один з одним інформацією про цілі і розподіляти їх між собою.

В рамках "Золотої орди" випробування боєприпасів мережевих GBU-39/В проходять на винищувачах F-16

Принцип роботи "Золотої орди" досить простий. Як приклад: пілот-винищувач, наближаючись до цілі, скидає чотири бомби малого діаметра з GPS-наведенням. Коли цей рій наближається до запланованого для удару об'єкту чи об'єктів, засоби ураження обмінюються між собою інформацією.

Якщо ситуація у зоні удару зміниться, наприклад, з'явиться більш пріоритетна ціль - то програма направить, наприклад, дві бомби на неї, а решта завдадуть удару по раніш запланованим об`єктам.

Так, власне, мало статись на випробуваннях у грудні минулого року. Пройшло тоді не все гладенько - через збій у роботі програмного забезпечення.

GBU-39/B Small Diameter Bomb

Але вже на наступних випробуваннях у лютому 2021 р. і про які ми писали у нашому виданні, все було дійсно круто. Були одночасно застосовані відразу чотири авіабомби малого діаметру GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), інтегровані у систему "Золота Орда". У результаті авіабомби змогли синхронно вразити чотири різні цілі.

Тепер боєприпаси зможуть діяти групою, обмінюючись один з одним інформацією про цілі і розподіляти їх між собою.

А 25 травня 2021 р. був зроблений ще один значний крок уперед. Шість GBU-39/В, скинуті вже з двох F-16, створили свою власну мережу, змінили свої цілі у польоті і синхронізували удари як по раніш визначеним, так і по нововиявленим об'єктам.

Чотири бомби було скинуто з одного винищувача, дві - з іншого. Боєприпаси встановили зв'язок між собою та наземною станцією за допомогою радіомережі L3Harris Banshee 2, а потім реагували на нову високопріоритетну ціль. Дві бомби синхронізовано атакували нову пріоритетну ціль, а два інших боєприпаси здійснили атаки на дві окремі цілі, що були виявлені раніше.

Суть концепції "Золота орда" - об'єднання у мережу рою авіаційних засобів ураження (вони можуть бути різними)

За підсумками цих навчань Науково-дослідна лабораторія ВПС США повідомила, що було продемонстровано "здатність зброї "Золотої Орди" взаємодіяти зі спільною загальнодоменною мережею командування та управління". І що ця можливість є ключовою для розробки майбутньої “мережевої та автономної” зброї.

Над різними складовими проєкту "Золотої орди" - від радіостанцій до алгоритмів автономності та інтеграції бомб - під контролем та керівництвом Науково-дослідної лабораторії ВПС США працюють технологічна фірма Scientific Applications and Research Associates, L3Harris, Georgia Tech Research Institute та Boeing.

Авіабомби GBU-39

На даний час відпрацювання технологій, отриманих в рамках проєкту, ведеться на авіаційних бомбах GBU-39/B. Це плануючий боєприпас вагою 110 кілограмів. За допомогою складеного крила бомба після скидання може планувати на відстань до 75 кілометрів. І вразити будь-яку визначену наземну ціль, включно з комплексами ППО.

"Золота орда" має низку сюрпризів для ППО, насамперед - Росії

Але для протиповітряної оборони ворога "Золота орда" має і інші сюрпризи.

Йдеться про використання плануючих боєприпасів у якості імітаторів різних повітряних цілей, аби примусити ППО ворога виявити свої позиції, перейти з чергового у бойовий режим, включити РЛС виявлення та цілевказування.

Боєприпаси "Золотої орди" мають спровокувати до включення ЗРК системи ППО, а потім - знищити їх

Потім частина боєприпасів, скинутих з інших винищувачів, буде займатися "глушінням" роботи ЗРК та РЛС у відповідних діапазонах. А ще один рій мережевих боєприпасів буде вже безпосередньо атакувати "сліпі" та "глухі" ворожі системи ППО.

Так описується одна з моделей застосування розумних боєприпасів різного функціонального призначення за алгоритмами, що розробляються та перевіряються на випробуваннях "Золотої орди".

Концепція "Золотої орди" різко підвищить бойові та оперативні можливості ВПС.

Якщо військово-повітряним силам США вдасться у повному обсязі реалізувати задум "Золотої орди", то це різко підвищить бойові та оперативні можливості ВПС.

Рої хибних цілей, до того ж керовані штучним інтелектом, можуть ввести в оману систему протиповітряної оборони противника, а результативні дії у відбитті повітряної атаки стануть просто неможливі.

ЗРК С-300 та "орда": рої хибних цілей спроможні ввести в оману систему протиповітряної оборони противника,

А рої бомб малого діаметра, що запускаються поза зонами ураження зенітних ракетних комплексів малої і середньої дальності, можуть привести до швидкої поразки практично усіх значущих об'єктів ймовірного противника.

Для знищення цілей у глибині оборони в рамках оперативного рою "Золотої орди" можуть бути застосовані крилаті ракети та гіперзвукова зброя

Для знищення цілей у глибині оборони в рамках оперативного рою "Золотої орди" може бути застосована гіперзвукова зброя та варіанти ракети "Нортроп Грумман", що використовується для знищення протиповітряної оборони противника.

Отже, "Золота орда" представляє собою дуже ефективний засіб боротьби з ймовірними противниками у війнах XXI століття.

Для пришвидшення робіт в рамках пріоритетної для ВПС США програми обираються також нові та технологічні способи.

"Зараз програма "Золота Орда" переходить від демонстрації можливостей концепції та окремих зразків зброї до розробки та забезпечення багаторівневої цифрової екосистеми зброї: реальних, віртуальних, конструктивних випробувальних та демонстраційних можливостей, відомих як "Колізей", - заявили у ВПС США.

"Колізей" буде повністю інтегрованим середовищем моделювання із цифровими близнюками зброї або реальною зброєю та віртуальним клоном для швидшого тестування, демонстрації, вдосконалення та переходу до спільних автономних мережевих технологій".

Кервіництво USAF сподівається, що технологія цифрових близнюків допоможе швидше вивести кінцевий продукт на поле бою, скоротити час фізичних випробувань.

Читайте також: Поставити "Нептун" у контейнерну пускову установку та не мати проблем із шасі