xcounter
#

Silent Arrow: в США тестують "безпілотник-транспортник" для спецназу

Yates Electrospace Corporation випробовує автономну доставку за допомогою Silent Arrow
Yates Electrospace Corporation випробовує автономну доставку за допомогою Silent Arrow
4333

"Тиха стріла" гарантовано доставить майже 1 тонну вантажу куди потрібно і непомітно для ворогів

Компанія Yates Electrospace Corporation (YEC) оприлюднила відео про свій новий "безпілотник-транспортник" для доставки вантажів під назвою Silent Arrow® GD-2000.

Silent Arrow® - це тандемний одноразовий транспорт із керованою доставкою, розроблений для спецназу США для проведення військових операцій, або для цивільних підрозділів при виконанні місій з ліквідації наслідків катастроф.

Читайте також: Розробники БПЛА PD-2 тестують нову систему управління "тактично-стратегічної" дальності (фото)

Призначений для матеріально-технічної підтримки, модуль Silent Arrow власне є пустотілим контейнером з крилами, що розгортаються завдяки пружинам після скидання, наприклад, з транспортного літака.

Він також оснащений системою керування крилами, яка дозволяє доставити вантаж у попередньо визначену точку. У контейнері може бути розміщений будь-який потрібний вантаж.

Silent Arrow
Все це можна доставити однією ходкою дешевого і точного Silent Arrow

Запатентована конструкція дозволяє розмістити підпружинені крила розмахом 8,5 м на одній зі сторін корпусу контейнеру Silent Arrow® довжиною у 2,4 м. Для доставки на театр воєнних дій Silent Arrow® може скидатися з літаків C-17, C-130, CH-53, V-22, різних інших літаків, а також за допомогою стропового вантажу з вертольотів (зокрема, з Bell і UH-1H "Huey") - як зі складеними крилами, так і з крилами, які вже відкриті та зафіксовані у потрібному положенні.

Silent Arrow
Контейнер Silent Arrow, завантажений у літак і готовий до скидання

Висота скидання, яка відпрацьовувалась на випробуваннях - від 1500 до 25000 футів (або від 450 до 7500 м). Дальність планування завантаженого контейнеру з різних висот розробник, втім, не вказує. Проте у відеоролику йдеться про показник у 40 миль - або понад 65 км.

За твердженням розробників, доставка вантажів за допомогою Silent Arrow® на велику відстань та при низькій вартості вже призвели до розширення військових контрактів із спеціальними операторами США та низкою іноземних держав, а також аерокосмічними та оборонними компаніями .

Silent Arrow
Так "безпілотник-транспортник" виглядає з розгорнутими крилами

Повітряні сили США уклали контракт FA864921P0478 під назвою "“Feasibility of Downsizing and Adapting Commercial Silent Arrow® Cargo Delivery UAS to Meet Specific AFSOC Operational Requirements" задля задоволення конкретних оперативних вимог AFSOC 5 лютого 2021 року. Контракт вже виконується у партнерстві з Дослідницькою лабораторією ВПС США (AFRL) за фінансування AFWERX.

Silent Arrow: підготовка до місії

Згідно з цим контрактом платформа Silent Arrow® GD-2000 (планер, одноразовий, 2000 фунтів = 907 кг) має бути пристосованна для застосування з вантажного пандусу конвертопланів V-22 Osprey, а також з бічних дверей певних типів літаків з фіксованими крилами для виконання операцій за участю підрозділів США.

Yates Electrospace Corporation (YEC) була заснована у 2012 році. YEC відома тим, що проєктує, будує та здійснює польоти, як стверджують у самій компанії, на "найшвидших у світі пілотованих електричних літаках".

Схоже, Silent Arrow стане першим у світі серійним транспортним безпілотником, котрий використовуватимуть військові

Безпілотні транспортники мають стати гарним доповненням до розширення продуктової лінійки компанії. Нині YEC виробляє лінійку автономних вантажних безпілотних літальних апаратів Silent Arrow® з вантажопідйомністю до 1 тонни та AVIUS Air Delivery™.

Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна