xcounter
#

Британія, за досвідом використання Brimstone у ЗСУ, робить ставку на цю ракету та пропонує встановлювати її навіть на квадрокоптери

34024
T-650 з Brimstone (@polaris_gb)
T-650 з Brimstone (@polaris_gb)

Встановлення ракет Brimstone, які при пуску з повітря мають дальність до 40 км на квадрокоптер - це більш ніж цікаве, потенційно вкрай ефективне та прагматичне рішення

Успішне використання Збройними Силами України проти армії РФ високоточних протитанкових ракет Brimstone від MBDA стало каталізатором для британської оборонної промисловості, яка почала створювати нові платформи для їх запуску.

Під час виставки Defence Vehicles Dynamics 2022, яка днями пройшла у Великій Британії було представлено ряд розробок винищувачів танків саме з цією ракетою. Зокрема "у металі" був продемонстрований проект Brimstone Overwatch, який до цього розміщувався на шасі гусеничноїрозвідувальної машини Ares, на шасі колісної бронемашини Boxer.

Читайте також: На півдні ворог зміг сформувати дві потужні тактичні групи з 14 БТГр, а на Харківщині спалює резерви

Зазначимо, що британці не стали "розробляти велосипед" і фактично створили універсальний пусковий блок на вісім ракет, який може бути інтегровано до будь-якої платформи з відповідними габаритами та вантажопідйомністю.

Наприклад для його встановлення взагалі можливо використовувати звичайну армійську вантажівку HMT 600 від Supacat.

Brimstone Supacat HMT 600
Brimstone на шасі Supacat HMT 600 (@FatherFantaskis)

Але і це ще не все, через те, що вага Brimstone становить близько 50 кг британський оборонний гігант BAE Systems взагалі пропонує встановлювати її на квадрокоптер власної розробки T-650, який може підіймати до 300 кг та з таким навантаженням має максимальну дальність до 30 км.

На один T-650 пропонується підвішувати до трьох Brimstone. При цьому дальність дії таких ракет може бути якісно збільшена ніж при пуску з землі, яка орієнтовно становить до 10-12 км. У випадку пуску з повітря Brimstone II може сягати 40 км, зокрема така дальність декларується саме під час використання цієї ракети з вертольота.

T-650 Brimstone
T-650 з Brimstone (@polaris_gb)

Враховуючи значно збільшену дальність під час повітряного пуску, вочевидь саме такий варіант застосування Brimstone більш ніж цікавий для ЗСУ. Тим паче, що для цього немає фактичної необхідності чекати на серійне виготовлення T-650. Для пуску ракет Brimstone цілком може підійти будь-який квадрокоптер з можливістю підняти навіть одну ракету, пілон для неї та відповідну апаратуру для передачі команди на пуск та програмування ракети.

Зазначимо, що Brimstone має можливість самостійного пошуку цілей завдяки радіолокаційній головці самонаведення. Більше того, ці ракети під час масового запуску, можуть самостійно розподіляти цілі між собою.

Читайте також: Рашисти продають техніку ЗСУ, чому окупанти бідкаються через Т-90М та неймовірна кількість танків для Польщі: події тижня війни від Defense Express