xcounter
#

Розробка "два в одному": Boeing представив концепцію своєї двоступеневої ракети "повітря-повітря" LRAAM

1703
Винищувачі ПС США можуть озброїтися цікавою ракетою від Boeing
Винищувачі ПС США можуть озброїтися цікавою ракетою від Boeing

Нова ракета від Boeing має бути значно швидшою за аналоги та повинна долати більші відстані

Американський авіаконцерн Boeing на щорічній конференції Air Force Association з повітря, космосу та кіберпростору представив концепцію двоступеневої ракети "повітря-повітря" великої дальності (Long-Range Air-to-Air Missile або LRAAM). Про це повідомляє видання The War Zone.

LRAAM ракета повітря повітря
Повнорозмірний макет перспективної ракети LRAAM

Як повідомив представник Boeing виданню, компанія розробила дизайн ракети LRAAM у відповідь на минулорічний запит Дослідницької лабораторії ПС США (AFRL), де було оголошено, що служба зацікавлена у нових ракетах, які б зрештою замінили або доповнили ракети класу "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM й AIM-9X.

Читайте також: "РФ та Китай доволі чітко розуміють, як використовувати гіперзвук": у США незадоволені розвитком цієї зброї
AIM-120 AMRAAM
Ракета AIM-120 AMRAAM

Нова зброя повинна летіти швидше та вражати цілі на більших дальностях – також стверджувалось, що пріоритетними для військових є ракети з моноімпульсними твердопаливними ракетними двигунами та інноваційним ракетним паливом.

У відповідь на цей запит Boeing пропонує концепцію ракети з двоступеневою конструкцією – хвостова частина LRAAM буде підіймати та розганяти ракету, після чого вона відділяється і запускається двигун у передній частині боєприпасу, з яким ракета долітає до кінцевої цілі.

AIM-9X Block 2
Безпілотник MQ-9 Reaper з ракетою AIM-9X Block 2

Також відомо, що ракета матиме високий ступінь маневровості на завершальній стадії бою завдяки зниженню супротиву та ваги у порівнянні з одноступеневою зброєю аналогічних розмірів.

Обидві ступені ракети будуть виглядати майже ідентично – це зроблено для того, щоб значно спростити виробництво ракети та загалом знизити витрати. Можливо, що другий ступінь ракети, де розташована бойова частина, можна буде використовувати окремо – фактично, така конфігурація відкриває можливість за потреби використовувати цю ракету як зброю для ближнього бою.

Ракета LRAAM наразі знаходиться на стадії розробки, конкретні тактико-технічні характеристики цієї ракети поки що невідомі. Водночас зазначається, що у цієї зброї використовуються технології, створені компанією Boeing для окремих проєктів, а у роботі над концепцією використовувалися нові методи цифрової інженерії та проєктування, які стають все більш популярними серед американських оборонних підрядників.

Читайте також: Мінстратегпром хоче "воскресити" проект по локалізації в Україні навчально-бойового Boeing Т-7А