xcounter
#

"РФ та Китай доволі чітко розуміють, як використовувати гіперзвук": у США незадоволені розвитком цієї зброї

1813
Гіперзвукова крилата ракета AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) під крилом бомбардувальника B-52
Гіперзвукова крилата ракета AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) під крилом бомбардувальника B-52

Після низки невдалих випробувань ракети ARRW у США заговорили про те, що країна відстає у розвитку цього типу озброєння

Міністр Повітряних сил США Френк Кендалл зазначив, що він "незадоволений" темпами прогресу у програмах служби зі створення та впровадження у війська гіперзвукової зброї.

Так, під час виступу на конференції AFA з повітря, космосу та кіберпростору, він зазначив, що "доволі чітко розуміє", як Китай та Росія планують використовувати свої гіперзвукові ракети, які, як зазначають експерти, наразі значно випереджають програми США.

Читайте також: Спроба №2 з гіперзвуком у США: теж невдала, але у ВПС налаштовані позитивно

Говорячи про зусилля Китаю та РФ у гіперзвуковій зброї, Кендалл наголошує, що вони просуваються дуже швидко та чітко бачать цінність таких розробок.

Водночас він зауважив, що ПС США під час створення гіперзвукової зброї, мають спочатку визначити, який "набір цілей ми хочемо уражати" за допомогою гіперзвукових ракет, а потім обгрунтувати, чому саме гіперзвукові ракети будуть найбільш економічним способом атакувати ці цілі.

Загалом Кендалл відзначив, що прогрес у створенні гіперзвукової зброї відчувається, але наполягав на тому, що ситуація з цим напрямком має бути кращою.

гіперзвукова зброя
Графік демонструє витрати США на розвиток гіперзвукової зброї у 2015-2020-х роках, а також потенційні витрати у 2021-2024

Разом з тим, голова відділу оборонних досліджень та розробок при адміністрації Трампа та експерт з гіперзвуку Марк Льюіс зазначає, що ПС США у ймовірній війні в Тихому океані мають знищувати сотні й тисячі цілей, водночас наразі профінансовано лише близько 12 ARRW. Тому перед Пентагоном стоїть завдання і з масштабування створення таких ракет.

Але на думку Кендалла, промислова база, що необхідна для створення гіперзвукової зброї у великій кількості, буде розвиватися паралельно з розвитком програми.

Читайте також: США випробовують третій есмінець типу Zumwalt, наступний крок – перехід на гіперзвук