xcounter
#

США випробовують третій есмінець типу Zumwalt, наступний крок – перехід на гіперзвук

3569
Водозаміщення такого "стелс-есмінця" сягає 16 тисяч тонн
Водозаміщення такого "стелс-есмінця" сягає 16 тисяч тонн

Американські ВМС планують, що за п’ять років почнуть переозброєння усіх своїх трьох "стелс"-есмінців на гіперзвукову зброю. Якщо, звісно, встигнуть розробити вертикальні пускові установки для відстрілу гіперзвукових ракет

Компанія General Dynamics Bath Iron Works почала ходові випробування корабля Lyndon B. Johnson (DDG 1002) – третього есмінця типу Zumwalt, виготовленого за технологією "стелс". Про це пише портал Naval News.

Видання розповідає, що корабель Lyndon B. Johnson (DDG 1002) був спущений на воду в 2018 році, пройшов церемонію хрещення в 2019 році, а ввід у склад ВМС США запланований на 2023 рік. Перший корабель такого типу, USS Zumwalt був прийнятий до складу військово-морських сил США у жовтні 2016 року, другий корабель, USS Michael Monsoor – у січні 2019 року.

Читайте також: Армія США освоює "Залізний купол": проводить навчальні стрільби та розробляє власний аналог
"Стелс"-есмінець Lyndon B. Johnson проходить перші ходові випробування

"Стелс-есмінець" Lyndon B. Johnson стане першою одиницею в складі флоту США, що носитиме ім’я президента країни Ліндона Б. Джонсона.

Поки що есмінці типу Zumwalt в складі ВМС США мають "багатоцільове" призначення – підтримка вогнем десантних операцій, боротьба із морськими та повітряними цілями противника, для чого оснащені двома гарматами калібру 155 мм та вертикальною пусковою установкою на 80 комірок для запуску зенітних ракет Sea Sparrow та Standard, крилатих ракет Tomahawk та протичовнових ракет ASROC.

Тим часом, ВМС США вступили в конкуренцію за те, який же рід військ буде провідним у використанні гіперзвукової зброї на полі бою, і лідерська роль у цьому змаганні належатиме саме "стелс"-кораблям типу Zumwalt

Але за п’ять років "стес-есмінці" типу Zumwalt мають стати першими кораблями-носіями гіперзвукових ракет в складі ВМС США.

Як розповідав Defense Express, у травні цього року стало відомо, що до початку 2025 року військово-морські сили США планують переобладнати для застосування гіперзвукових ракет один із трьох есмінців типу Zumwalt. П’ять років лагу тут потрібно, щоб вирішити одну технологічну проблему: для есмінців типу Zumwalt ще не розроблені вертикальні пускові установки, які могли б відстрілювати гіперзвукові ракети.

Запуск ракети із борта есмінця типу Zumwalt, фото ілюстративне

Одне із можливих технологічних рішень для "переходу" кораблів типу Zumwalt на гіперзвук - демонтаж однієї із двох 155-мм артустановок, щоб звільнити місц для однієї-двох вертикальні пускові установки типу MAC, кожна з яких може вміщати до семи крилатих ракет, і котрі використовуються для переозброєння атомних підводних човнів типу Ohio.

Американські ВМС прагнуть знайти нову роль для есмінців типу Zumwalt, які будувались за проектом та реаліями ще часів "Холодної війни", фото ілюстративне
Читайте також: Американські ВМС планують озброїти свої "прибережні бойові кораблі" крилатими ракетами LRASM