xcounter
#

Американські ВМС планують озброїти свої "прибережні бойові кораблі" крилатими ракетами LRASM

1657
Кораблі цього типу вже озброєні ракетами NSM
Кораблі цього типу вже озброєні ракетами NSM

Пентагон розробляє нову стратегію використання своїх "проблемних" кораблів класу LCS на випадок "великої війни" проти Китаю в Тихому океані

Військово-морські сили США готуються до бойових дій проти Китаю в Тихому океані, і також – проти російських ВМС у водах Європи.

Елементом такої підготовки може стати відповідне переоснащення усіх бойових кораблів класу LCS, вони ж "прибережні бойові кораблі", для виконання ролі плавучої батареї крилатих ракет або ж транспорту для доставки невеликих підрозділів морської піхоти. Про це йдеться в публікації порталу USNI News.

Читайте також: Усе буде за вісім років: Україна та Велика Британія продовжують домовлятись про ракетні катери та нові бази
Військово-морські сили США мають до 30 "прибережних бойових кораблів" типу Freedom

Автори порталу розмірковують наступним чином. У попередні два десятиріччя військово-морські сили США робили ставку скоріше на "демонстрацію присутності" у чутливих для себе регіонах.

Плодом такої "ставки" й стали ці самі кораблі класу LCS – з однієї сторони, вони мають достатньо великі розміри, щоб мати достатню мореплавність у всіх водах Світового океану, з іншої сторони – їх озброєння було на рівні невеликих патрульних кораблів.

Американські ВМС планують розгорнути в Сінгапурі чотири кораблі класу LCS, що належать до типу Indepedence

Коли Китай та РФ перешли до активних агресивних дій в Світовому океані, американські військові моряки виявили для себе неприємну річ, що у них банально не вистачає плавскладу для демонстрації своєї переваги над противниками.

Тому навіть на кораблі класу LCS довелось будувати плани як на повноцінні бойові одиниці, навіть всупереч хронічним проблемам із силовими установками на таких кораблях.

Довжина корпусу такого корабля може сягати 115 метрів, водозаміщення - до 3900 тонн

Паралельно, міркують автори USNI News, військово-морські сили США могли б використовувати кораблі класу LCS як мобільні платформи для вогневої підтримки та висадки невеликих підрозділів морської піхоти, опираючись на досвід Другої світової війни.

Запуск протикорабельної ракети Harpoon із "прибережного бойового корабля" типу Independence

Тут варто зробити такі примітки. Незалежно від рівня реалістичності висловленого в цій публікації USNI News, сам модус суджень – цілком в дусі поточної військово-морської стратегії США, в рамках якої зокрема Корпус морської піхоти "пересаджується" із танків "Абрамс" на безпілотні протикорабельні системи NMESIS. Американські морпіхи тепер орієнтуються більше на те, як знищувати противника на морі, аніж на те, як знищувати противника на суші.

Вивантаження протикорабельного комплексу NMESIS морської піхоти США із десантного катеру на повітряній подушці типу типу LCAC, фото ілюстративне

В свою чергу, якщо описані вище плани по кораблям LCS будуть таки реалізовані, американські військові зможуть вирішити завдання не тільки "стратегічного", але й "технологічного" характеру також.

Мова про можливе будівництво фрегатів проекту MMSC, котрі в свою чергу базуються на проекті "прибережного бойового корабля" LCS типу USS Freedom. Як розповідав Defense Express, такого типу кораблі в травні цього року американська Lockheed запропонувала поставити для ВМС Греції.

Загальний вигляд перспективного фрегату проекту MMSC, графічний рендер
Читайте також: У США завершили розробку "бомб з налаштуваннями": що може ця зброя