xcounter
#

У США завершили розробку "бомб з налаштуваннями": що може ця зброя

1451
Cкоро винищувачі ВПС США отримають універсальну зброю
Cкоро винищувачі ВПС США отримають універсальну зброю

Нова технологія може стати в пригоді для різних боєприпасів, однак передусім буде цікавою для ВПС США

Дослідницька лабораторія ВПС США (AFRL) оголосила про завершення розробки "бомб з налаштуваннями" у рамках програми Dialable Effects Munition (DEM). Льотні випробування цієї експериментальної системи озброєнь були проведені у липні 2021 року.

Вибух бомби

Читайте також: F-15 став "бомбовозом": ВПС США відпрацьовують "гнучке відпрацювання" для стримування агресії РФ
Вибух бомби під час випробувань. Фото: AFRL

Зазначається, що під час останніх випробувань льотчик F-16 скинув декілька однотипних снарядів, попередньо налаштувавши їх потужність та момент підриву.

Програма DEM була заснована у 2018 році – вона "спрямована на розробку, демонстрацію та впровадження технологій, які дозволяють динамічно налаштовувати ефекти зброї під час польоту", йдеться у пресрелізі AFRL.

Рішення, що пропонується у рамках DEM – це боєприпас класу "повітря-поверхня" вагою близько 907 кг (2000 фунтів) з низкою технологій. Серед них, зокрема, пристрій захисту від підриву, розподілені вбудовані вогневі установки та датчик висоти підриву.

Ці технології "контролюють" смертоносність зброї, тоді як хвостовий комплект GBU-31 Joint Direct Attack Munition (JDAM) направляє боєприпас до цілі.

Іншими словами – за допомогою DEM пілот може налаштувати силу вибуху боєприпаса, його швидкість, радіус розльоту осколків, а також визначити, в який момент має вибухнути бомба.

Наприклад, така бомба може здетонувати високо над ціллю для максимальної розсіяної дії по області; також бомба може вибухнути нижче цілі, щоб обмежити дію невеликою областю з незначною супутньою шкодою; або ж здетонувати вже після пробиття конструкції.

Бомби
Розумні бомби "Золота орда" від ARFL

У AFRL кажуть, що ця технологія може бути корисною для зброї різних розмірів, однак передусім вона знадобиться саме для повітряної служби.

Читайте також: Успіх програми Golden Horde: запущені з винищувача бомби одночасно вразили чотири різні цілі