xcounter
#

Франція "не вгодила": нові фрегати для свого флоту Греція замовить у США

4624
 Греки сподіваються, що такі кораблі допоможуть посилити взаємодію своїх ВМС із американським флотом
Греки сподіваються, що такі кораблі допоможуть посилити взаємодію своїх ВМС із американським флотом

Фрегати будуватимуться на базі проекту "прибережного бойового корабля" типу Freedom

Схоже, Греція скоро стане прикладом, чому в програми будівництва кораблів для флоту не потрібно вмішувати геополітику.

Defence Express розповідало, що на початку лютого цього року Греція не тільки підписала із Францією контракт на поставку 18 винищувачів Rafale, але й також – проговорила попередні домовленості на купівлю чотирьох перспективних фрегатів типу FDI, експортна версія котрих має назву Belhara.

Читайте також: Ізраїль залучив флот для війни проти ХАМАС: побоюються атак підводних дронів на морські добувні вежі
Перший фрегат типу FDI має увійти в стрій ВМС Франції не раніше 2027 року

На початку березня цього року, як також розповідало Defence Express, французькі партнери натякнули керівництву ВМС Греції, щоб ті занизили свої амбіції, тобто – запропонували передати безоплатно два фрегати - Jean Bart (D615) та Latouche-Tréville (D646), які зараз використовує французький військово-морський флот, і які стали до строю 30 років назад.

Французький фрегат Latouche-Tréville (D646)

Як зможемо побачити, такі пропозиції Франції аж ніяк не влаштували Грецію. Відтак, як пише грецьке видання Greek Reporter, керівництво ВМС Греції має намір замовити поставку чотирьох новітніх фрегатів у американської корпорації Lockheed.

Мова про поставку бойових кораблів проекту MMSC, котрі в свою чергу базуються на проекті "прибережного бойового корабля" LCS типу USS Freedom.

Загальний вигляд перспективного фрегату проекту MMSC, графічний рендер

Відомо, що перспективні фрегати проекту MMSC для грецького флоту матимуть такі приблизні характеристики:

  • довжина корпусу – 118 метрів;
  • швидкість та дальність ходу – до 30 вузлів та до 5000 миль;
  • набір озброєння – одна 57-мм артустановка, вертикальна пускова установка Mk 41, зенітні ракети малої дальності RIM-116, зенітні ракети середньої дальності RIM-162, гвинтокрил MH-60R.

Ось цей графічний рендер відбражає, як мають розміщуватись на перспективний фрегатах проекту MMSC зенітне озброєння та інші елементи оснащення корабля.

Автори Greek Reporter так прямо і наголошують – Греції варто купити такі кораблі, щоб "допомогти" США "покарати" Туреччину за її дії, зокрема по купівлі російських ЗРК С-400 та за дії в регіоні Середземного моря загалом.

Ну і звісно - щоб посилити взаємодію між військово-морськими силами Греції та США таким чином, щоб американський флот був "старшим партнером" в обороні грецьких територіальних вод від посягань Туреччини.

Найбільш нові фрегати ВМС Греції - це чотири кораблі, що належать до проекту МЕКО 200 та увійшли до складу флоту в 1992-1998 роках

Але в такого на перший погляд стрункого розрахунку є як мінімум одна хиба: якщо відносини Вашингтона та Анкари знову "потеплішають", Греція може взагалі залишитись без новітніх фрегатів, навіть – замовлених у корпорації Lockheed.

Відтак - у грецького флоту не буде чим протистояти серії із чотирьох турецьких фрегатів проекту Istanbul, перший із яких був спущений на воду в січні 2021 року та має стати до строю ВМС Туреччини в 2023 році.

Фрегати проекту TCG Istanbul - це "збільшена копія" корветів проекту Ada, головна відмінність – на 50% запаси палива на борту, що відповідно збільшує й радіус дії таких кораблів на морі
Читайте також: Туреччина розширяє геополітичні амбіції: Анкара намагалась купити у Великої Британії авіаносець