xcounter
#

Франція готова безкоштовно передати Греції два 30-річні фрегати

1699
Головна умова – Афіни мають обрати Францію як постачальника бойових кораблів на міжнародному тендері
Головна умова – Афіни мають обрати Францію як постачальника бойових кораблів на міжнародному тендері

Греція використовуватиме вживані фрегати, поки Франція не поставить у 2030-х роках перспективні фрегати Belhara

Франція запропонувала Греції передати безоплатно два фрегати - Jean Bart (D615) та Latouche-Tréville (D646), які зараз використовує французький військово-морський флот, і які стали до строю 30 років назад.

Як пише портал Navy Recognition, французькі урядовці запевняють своїх грецьких колег, що запропоновані до безплатної передачі кораблі – "у відмінному стані" та "повністю придатні до використання".

Читайте також: ВПС Франції пересідають на новітній Rafale F3-R: які бойові можливості дає цей літак
Французький фрегат Latouche-Tréville (D646)

Але отримати ці фрегати Афіни зможуть лише у випадку, якщо оголосять міжнародний тендер на поставку нових бойових кораблів для національних ВМС, і Франція має стати переможцем у таких торгах, стверджує видання.

В теорії, такий варіант – цілком відповідає інтересам самої Греції. Як раніше розповідав Defence Express, Афіни хочуть купити у Франції чотири перспективні фрегати типу FDI, експортна версія котрих має назву Belhara.

Рендер, що зображає перспективний французький фрегат Belhara

Поставка таких кораблів зможе відбутись лише на початку 2030-х років, а до того часу Греція шукала "проміжне рішення" для поповнення корабельного складу власних ВМС.

Втім на практиці, передача 30-річних фрегатів, навіть на безоплатній основі як "проміжного рішення" – не повністю відповідає інтересам Греції. Бо офіційні Афіни виражали амбіцію придбати як "проміжне рішення" два фрегати La Fayette, котрі будувались в складі серії 20 кораблів в проміжку 1996-2001 років.

Але французькі партнери натомість пропонують грекам 30-річний фрегат Jean Bart

Важливий момент: ці два фрегати Jean Bart (D615) та Latouche-Tréville (D646) – належать до різних типів кораблів, тому мають різні тактично-технічні характеристики.

ТТХ фрегата Jean Bart:

  • довжина корпусу – 139 метрів;
  • ширина корпусу – 14 метрів;
  • повна водотоннажність – 4500 тонн;
  • швидкість ходу – 29 вузлів;
  • екіпаж – 164 особи;
  • набір озброєння: вертикальна пускова установка Mk 13 на 40 комірок для запуску зенітних ракет RIM-66 Standard, вісім протикорабельних ракет Exocet, два торпедні апарати, одна 100-мм артустановка, дві автоматичні гармати калібру 20 мм.
Причину відмови Парижа зрозуміти можна: флот Франції сам має лише п'ять фрегатів типу La Fayette

ТТХ корабля Latouche-Tréville:

  • довжина корпусу – 139 метрів;
  • ширина корпусу – 14 метрів;
  • повна водотоннажність – 4500 тонн;
  • швидкість ходу – 30 вузлів;
  • екіпаж – 140 особи;
  • набір озброєння: зенітно-ракетний комплекс Crotale EDIR (боєкомплект 16 ракет), зенітно-ракетний комплекс малої дальності Mistral, вісім протикорабельних ракет Exocet Block 2, одна 100-мм артустановка, дві автоматичні гармати калібру 20 мм.

Найбільш нові фрегати ВМС Греції - чотири кораблі, що належать до проекту МЕКО 200 та увійшли до складу флоту в 1992-1998 роках
Читайте також: Греція продовжує озброюватись: країна отримає від США 1200 бронемашин М1117 ASV Guardian