xcounter
#

Греція продовжує озброюватись: країна отримає від США 1200 бронемашин М1117 ASV Guardian

1710
Пентагон передасть Греції своє "надлишкове військове майно"
Пентагон передасть Греції своє "надлишкове військове майно"

Формально, ця поставка бронемашин буде безплатною, але Греція оплатить розконсервацію та доставку техніки. По факту, грецька казна заплатить по 70 тисяч євро за кожен отриманий М1117 ASV Guardian, при загальній вартості однієї бронемашини в півмільйона євро.

Уряди США та Греції остаточно домовились про умови та запуск поставок для грецької армії 1200 колісних бронемашин М1117 ASV Guardian, котрі зараз стоять на базах військового майна в США.

Поставки відбудуться за програмою Міноборони США по продажу надлишкового військового майна - Excess Defense Articles (EDA), пише грецьке видання Nemesishd.

Читайте також: Затримались на два роки: Туреччина спустила на воду перший фрегат національної розробки проекту Istanbul
Схоже, це фото було зроблено саме на одному із складів зберігання "надлишкового воєнного майна" в США

Формально, передача бронемашин М1117 ASV Guardian для грецької буде безоплатною, але Греція має оплатити роботи по розконсервації та доставці техніки, і також – по навчанні персоналу.

Один екземпляр М1117 ASV Guardian коштує 500 тисяч євро, а по факту грецька казна за кожну бронемашину заплатить 70 тисяч євро.

Усього корпорація Tеxtron збудувала близько двох тисяч одиниць М1117 ASV Guardian, котрі були прийняті на озброєння американської військової поліції. У 2000-х роках М1117 ASV Guardian використовувала Армія США як легку бронемашину під час бойових дій у Афганістані та Іраку.

Американський патруль

За наявними даними, машини М1117 ASV Guardian на своєму озброєнні має також армія Афганістану – близько 250 одиниць.

Як раніше повідомляв Defence Express, у квітні 2020 року Греція отримала чотири катери Mark V зі складу Військово-морського флоту США. Країна мала сплатити за їх доставку 765 тисяч доларів.

Судячи з фото, свої катери Mark V Греція отримала без озброєнння. Як грецькі ВМС вирішують проблему озброєння американського "подарунка" - наразі невідомо

Також нагадаємо, що за останні декілька місяців Греція уклала одразу декілька угод на поставку оборонної продукції.

Зокрема, в грудні 2020 року Афіни прийняли рішення закупити 18 французьких винищувачі Rafale та озброєння до них.

Вартість контракту складає 2,8 млрд доларів. В ціну включені самі літаки, а також послуги з логістики, навчання пілотів, та закупівля озброєння.

Греція сподівається, що винищувачі Rafale допоможуть завоювати перевагу у повітрі над Егейським морем

А на початку січня 2021 року Ізраїль та Греція підписали найбільшу угоду в історії двосторонніх відносин цих країн у сфері оборони.

Elbit Systems для грецьких ВПС збудує Центр льотної підготовки, поставить десять літаків M-346 та забезпечить технічне обслуговування для літаків Т-6.

Також угода передбачає надання тренажерів, навчання персоналу та інше матеріально-технічне забезпечення. Загальна вартість – 1,68 мільярди доларів.

А от літаки М-346 Греція використовуватиме якраз для підготовки своїх льотчиків
Читайте також: Ізраїльська Elbit Systems знайшла нового покупця: армія Великої Британії придбає новітні системи управління вогнем