xcounter
#

Затримались на два роки: Туреччина спустила на воду перший фрегат національної розробки проекту Istanbul

2164
Загалом цикл будівництва та вводу в стрій першого фрегата турецької розробки складе шість років
Загалом цикл будівництва та вводу в стрій першого фрегата турецької розробки складе шість років

За початковими планами, ввести в склад військово-морських сил Туреччини цей корабель мали уже в 2021 році, тепер – планують у 2023 році. Коли до строю національних ВМС стануть інші три однотипні фрегати – наразі невідомо

Туреччина 21 січня цього року спустила на воду фрегат TCG Istanbul, перший у серії з чотирьох однотипних кораблів.

На церемонії спуску на воду цього корабля, що отримав тактичний номер F-515, був особисто присутній президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган та інші представники воєнно-політичного керівництва держав..

Читайте також: Олег Уруський: Мінстратегпром наполягатиме, щоб корвети для ВМС України отримали газотурбінні двигуни саме від ДП "Зоря"-"Машпроект"

При цьому ж, одночасно був даний старт роботам по зварюванню корпусу першого із чотирьох корветів проекту Ada, котрі Туреччина має поставити за контрактом із ВМС Пакистану, пише портал Naval News.

Так виглядав старт церемонії спуску на воду фрегата TCG Istanbul

Під час церемонії очільник Секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ізмаїл Демір розкрив наступні деталі подальшої реалізації проекту фрегата TCG Istanbul. Спущений на воду корабель отримає вертикальні пускові установки для ПКР турецької розробки MDAS, його основною зброєю стануть 16 протикорабельних ракет Atmaca.

Перший корабель цього проекту збудували на державному Стамбульському суднобудівному заводі. Будівництво інших кораблів цієї серії - TCG Izmir, TCG Izmit та TCG Ice- планують віддати приватним підрядникам.

Установка озброєння на корабель буде наступним етапом робіт

В свою чергу, президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган розповів про ті вектори, за якими відбуватиметься розвиток оборонної промисловості та ВМС країни. Зокрема, Туреччина продовжуватиме свій курс на максимальне імпортозаміщення при виробництві оборонної продукції, зокрема – для військово-морського флоту.

Також Ердоган розкритикував прямі та непрямі санкції, котрі США та ЄС запровадили проти Туреччини. І також – Ердоган наголосив, що Туреччина й далі продовжуватиме докладати зусилля, щоб "зміцнити" перший турецький універсальний десантний корабель TCG Anadolu, котрий фактично слугуватиме легким авіаносцем.

За попередніми планами, УДК Anadolu має увійти до складу турецьких ВМС в 2021 році

Раніше Defence Express розповідав, що Туреччина розглядає варіант оснастити авіагрупу TCG Anadolu важкими БПЛА Akinci замість F-35, поставка яких стала неможлива із-за санкцій США, проголошених в грудні 2020 року.

В свою чергу, фрегати проекту TCG Istanbul - це "збільшена копія" корветів проекту Ada, головна відмінність – на 50% запаси палива на борту, що відповідно збільшує й радіус дії таких кораблів на морі.

Поряд з фрегатом TCG Istanbul - корпус корвету проекту Ada, котрий будується для ВМС Пакистану

Інші характеристики фрегатів проекту TCG Istanbul:

  • водотоннажність – 3000 тонн;
  • довжина корпусу – 113 метри;
  • ширина – 14,4 метри;
  • швидкість ходу – до 29 вузлів;
  • дальність плавання – до 7500 миль при економічній швидкості ходу 14 вузлів/година;
  • екіпаж – 125 осіб.

Нагадаємо, до кінця 2024 року Секретаріат оборонної промисловості Туреччини планує також провести модернізацію чотирьох фрегатів типу Barbaros.

Фрегати класу Barbaros були збудовані за німецьким проектом модульного бойового корабля MEKO 200 TN наприкінці 1990-років. Завдяки роботам по модернізації фрегати класу Barbaros мають прослужити в складі військово-морських сил Туреччини до 2040-х років.

Головний корабель цього проекту, TCG Barbaros (F-244) під час візиту в Одесу в березні 2019 року
Читайте також: Голова Baykar Defence: "Ми готові розвивати із своїми партнерами технології, що повністю міняють формат ведення війни"