xcounter
#

Санкції США не завадять роботі оборонної промисловості Туреччини - заявляють у Анкарі

Комплекси С-400 вже поставлені з Росії до Туреччини, попри невдоволення Вашингтону
Комплекси С-400 вже поставлені з Росії до Туреччини, попри невдоволення Вашингтону
788

Сполучені Штати ввели санкції проти Секретаріату оборонної промисловості Туреччини в рамках закону CAATSA за придбання російської системи ППО С-400

Адміністрація президента Трампа ввела санкції проти Секретаріату оборонної промисловості Туреччини.

"Сполучені Штати вводять санкції проти Секретаріату оборонної промисловості Туреччини в рамках закону CAATSA за свідому участь у великій транзакції з Рособоронекспортом, головною російською компанією по експорту товарів військового призначення, з придбання системи ППО С-400", - йдеться у заяві держсекретаря США Майка Помпео.

Читайте також: Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього

Санкції введені в рамках закону CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій).

С-400
США виключили Туреччину з програми розробки і закупівлі винищувачів F-35 - після закупки у Росії ЗРК С-400

В рамках введених обмежень Секретаріату оборонної промисловості Туреччини анульований ряд експортних ліцензій, а також введені заборони на позики і кредити. Крім того, під санкції потрапили керівництво Секретаріату - підлягають заморожуванню його можливі активи в юрисдикції США, крім того, заборонений в'їзд в країну.

У свою чергу, глава секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, проти якого Сполучені Штати ввели санкції через покупки Анкарою С-400, заявив, що заходи США не вплинуть на діяльність організації.

"Рішення США про санкції проти Туреччини не змінить мою позицію і позицію моєї команди і ніяким чином не завадить роботі турецького оборонпрому", - цитує його слова агентство "Анадолу".

Ісмаїл Демір, який став основним фігурантом санкцій США, сказав під час прямої трансляції в понеділок увечері, що його агентство готувалося до цього сценарію протягом деякого часу.

Проте, за оцінками турецьких експертів, санкції Вашингтона можуть створити проблеми для великих багатомільярдних проектів, таких як фрегати класу "Стамбул", надзвуковий навчально-бойовий літак Hurjet і турецький винищувач п'ятого покоління TFX.

С-400
Вивантаження з літака системи ППО С-400 у військовому аеропорту Муртед під Анкарою, Туреччина.Поставка Туреччини всіх елементів зенітних ракетних комплексів С-400 була завершена Росією у жовтні 2019 року. Відповідний контракт на суму 2,5 млрд доларів був укладений у 2017 році. Угода викликала істотні розбіжності між Анкарою і Вашингтоном.

Частина компаній надалі можуть побоятись спрацювати з Секретаріатом оборонної промисловості (SSB), оскільки тепер управління стало "об'єктом санкцій".

"SSB - каталізатор оборонних підприємств Туреччини і міжнародного співробітництва, яке включає передачу технологій і спільне виробництво. SSB управляє сотнями проектів систем озброєння і сотнями вигідних оборонних контрактів," - сказав директор оборонних досліджень турецького аналітичного центру EDAM Касапоглу в інтерв'ю Middle East Eye.

"Незважаючи на те, що турецький уряд декларує і пишається тим, що тепер воно може забезпечити самостійно 70% своїх потреб в оборонних закупівлях, країна, як і раніше залежить від іноземного досвіду і технологій для здійснення складних проектів", вважає він.

Парламент Туреччини, у свою чергу, поширив заяву, у якій закликав США відкликати санкції через покупки С-400. "Закликаємо США якомога швидше згорнути з помилкового шляху", - йдеться в документі, який підтримали чотири парламентські фракції Туреччини.

Ця ситуація може стати поворотним моментом як для Туреччини, так і для США. У США ствердують: "Ми не зацікавлені в тому, щоб ділитися з Росією можливостями наших F-35".

За твердженням представників Вашингтону, присутність російських С-400 у безпосередній близькості від авіабази "Інджірлік", де в тому числі базуються літаки ВПС США, створить серйозні загрози національній безпеці.

З огляду на контракт на закупівлю російських ЗРК С-400 Сполучені Штати вже виключили Туреччину з програми з закупки, виробництва та постачання деталей новітніх винищувачів F-35.

У Міноборони Туреччини, у свою чергу заявили, що ініціатива Анкари про формування робочої групи за участю НАТО про несумісність С-400 і F-35 актуальна і після введення американських санкцій, повідомляє агентство "Анадолу".

"Ініціатива Анкари щодо формування робочої групи за участю НАТО щодо несумісності ЗРК С-400 з літаками F-35 все ще актуальна", - йдеться в повідомленні. У ньому наголошується, що в Міноборони Туреччини вказали на те, що "Анкара має право очікувати від союзників розуміння в питаннях зусиль щодо забезпечення безпеки Туреччини та її народу".

Читайте також: ​Де Туреччина може використовувати закуплені в Україні ЗРК С-125