xcounter
#

Олег Уруський: Мінстратегпром наполягатиме, щоб корвети для ВМС України отримали газотурбінні двигуни саме від ДП "Зоря"-"Машпроект"

4950
Аналогічні корвети проекту Ada, котрі Туреччина постачає за контрактом Пакистану, оснащені дизельними двигунами
Аналогічні корвети проекту Ada, котрі Туреччина постачає за контрактом Пакистану, оснащені дизельними двигунами

При цьому, за домовленостями, перший корвет для українського флоту буде збудовано на турецькій верфі, інші три – уже на українських потужностях

Україна та Туреччина узгодили основні деталі проекту по будівництва чотирьох корветів для військово-морських сил України за турецьким проектом. Але Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості наполягатиме, аби ці кораблі були оснащені саме газотурбінними установками виробництва українського ДП "Зоря"-"Машпроект".

Про це йдеться в інтерв’ю віце-прем’єр-міністра Олега Уруського виданню "День".

Читайте також: Віце-прем'єр-міністру Олегу Уруському на КБ "Південне" показали складові нового оперативно-тактичного комплексу

"Принциповим є питання силових установок для корветів. Позиція міністерства полягає в тому, що це мають бути однозначно наші газотурбінні установки виробництва ДП "Зоря"-"Машпроект", - зазначив Олег Уруський.

Ті чотири корвети типу Ada, що служать безпосередньо в складі ВМС Туреччини, мають комбіновану силову установку: газотурбінний двигун від Ceneral Electric та два німецькі дизельні двигуни MTU 16V595TE90

Очільник Мінстратегпрому також розповів, що будівництво першого корвету за турецьким проекту відбудеться безпосередньо на верфі в Туреччині. Інші три корвети – будуть збудовані саме в Україні.

Нагадаємо, 21 грудня 2020 року прес-служба миколаївського суднобудівного заводу "Океан" сповістила, що саме це підприємство уклало меморандум з Державним оборонним концерном Турецької Республіки та будуватиме корвети для нашого військово-морського флоту.

Миколаївський завод "Океан", фото ілюстративне

Також Олег Уруський деталізував, як просувається справа із будівництвом ракетних катерів за домовленостями з Великою Британією.

"Зараз ми очікуємо кінцевої реакції британської сторони, бо поки що не має до кінця визначеності, який це буде тип катера. Є розуміння щодо озброєння на цих катерах, і що локалізація будівництва цих катерів має бути в Україні. Поки що невідомо, скільки катерів буде побудовано на верфях у Великій Британії, чи ми одразу перейдемо на локалізацію в Миколаєві. Усе це - предмет додаткових перемовин, які, я сподіваюсь, у цьому році будуть продовжені Міністерством оборони", - розповів очільник Мінстратегпрому.

Цілком ймовірно, що Велика Британія збудує для ВМС України ракетні катери саме за проектом Vita. На фото - аналогічні кораблі в складі ВМС Катару

Нагадаємо, в грудні 2020 року Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявляв, що майбутні ракетні катери за британським проектом для ВМС України будуть оснащені протикорабельною ракетою NSM.

"Наша позиція, щоб максимально завантажені були підприємства суднобудівної галузі України. А вже які характеристики чи параметри — це парафія Міністерства оборони, ВМС", - наголосив віце-прем’єр-міністр України Олег Уруський.

Він також розповів про долю українських військово-морських проектів-"довгобудів", зокрема – будівництва корвету «Володимир Великий».

"Залишається до кінця не вирішеним питання використання напрацювання проекту 58250 — корвету "Володимир Великий". Там були зроблені серйозні напрацювання і було б правильно якимось чином їх використати. Хоча я не впевнений, що це можливо", - сказав Олег Уруський.

На фото - уже готові секції корабля за проектом "Володимир Великий", і також - якою має бути повна конфігурація корпусу корвета

Про минуле та сьогодення проекту корвета за шифром 58520 Defence Express розповідало у матеріалі "Поматросили и бросили": якою буде доля "Володимира Великого" на тлі закупівлі для ВМС України турецьких корветів

За словами Олега Уруського, ракетний крейсер "Україна" чекає наступна доля: "Цього року прийнято рішення про демілітаризацію корабля, зняття повністю всього озброєння. А після цього можливо буде прийнято рішення про його продаж, а ні, то утилізацію", - розповів очільник Мінстратегпрому.

Утримання недобудованого крейсера "Україна" фінансує ДК "Укроборонпром".
Читайте також: Кандидат в шефи Пентагону заявляє, що дії флоту РФ спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні та Грузії