xcounter
#

"Укроборонпром" профінансував утримання недобудованого ракетного крейсера у Миколаєві

9511
Поки що утримання крейсеру лежить на бюджеті ДК "Укроборонпром"
Поки що утримання крейсеру лежить на бюджеті ДК "Укроборонпром"

Крейсер проекту 1164 "Атлант" знаходиться на території ДП "Миколаївський суднобудівний завод", яке наразі проходить процедуру банкрутства

Як повідомила прес-служба Концерну, грошова допомага МСЗ включає фінансування утримання корабля взимку та виплати за підготовчі роботи з ремонту будівлі управління заводу.

"Щодо технічного обслуговування вузлів та агрегатів крейсеру, то воно є необхідним, оскільки підтримує пожежну безпеку та живучість корабля, а також запобігає загрозі екосистемі дельти річки Інгул і річки Південний Буг", – зазначив Денис Кравченко, директор з суднобудування та морської техніки концерну.

Читайте також: Корвети і безпілотники: що передбачають прямі угоди Міноборони України та турецьких компаній
крейсер Атлант
Колишній крейсер "Україна" має велетенські розміри та тоннажність у 11,5 тисяч тонн

"Тому керівництво Укроборонпрому вирішило спрямувати кошти на технічне обслуговування. Ми сумлінно виконуємо всі необхідні роботи, дотримуючись відповідних регламентів. Фахівці Миколаївського суднобудівного заводу працюють професійно та якісно, попри будь-які перешкоди", - додав він.

Раніше повідомлялось, що у зв'язку з процедурою банкрутства держпідприємства, виникли певні побоювання щодо можливої екологічної катастрофи через затоплення крейсера й спричиненого цим забруднення акваторії місцевих річок.

крейсер Атлант

Відомо, що недобудований корабель потребує постійного нагляду та виконання певних процедур (регулярний огляд крейсеру, вмикання двигунів для прогріву, відкачування води тощо). Ці витрати (за різними оцінками до $1 млн на рік) з 2015 року були покладені на бюджет Миколаївського заводу.

Цей тягар виявився непідсильним для підприємства й попри допомогу від Концерну в фінансуванні боргів по зарплаті, 16 жовтня ц.р. за ініціативою заводу у місцевому Господарському суді було відкрито провадження в справі №915/1097/20 про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

МСЗ

Відомо, що на участь в судовому процесі по банкрутству держпідприємства заявлена участь 19 кредиторів, серед яких вказаний як сам Концерн, так і значна кількість підприємств-членів ДК "Укроборонпром".

Попереднє судове засідання та розгляд грошових вимог до боржника від кредиторів має відбутися наступного місяця (січень 2021 року).

крейсер

При цьому нічого не відомо про анонсовану у липні 2019 року демілітаризацію крейсера. Проведення якої могло б підсилити ВМСУ низкою систем озброєння, надати необхідні МСЗ кошти та врешті решт, згодом, остаточно розв'язати проблему з фінансуванням нікому непотрібного корабля

Читайте також: На МСЗ завершено ремонт СДК "Юрій Олефіренко" (фото)