xcounter
#

"Миколаївський суднобудівний завод" розпочав процедуру банкрутства

2009
Середній десантний корабель L401 "Юрій Олефіренко" на ДП "Миколаївський суднобудівний завод"
Середній десантний корабель L401 "Юрій Олефіренко" на ДП "Миколаївський суднобудівний завод"

Єдине державне суднобудівне підприємство так і не змогло впоратись з фінансовими проблемами

Господарський суд Миколаївської області відкрив провадження в справі №915/1097/20 про банкрутство ДП "Миколаївський суднобудівний завод" (входить до складу ДК "Укроборонпром") в порядку ч. 6 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Провадження відкрито за ініціативою самого ж заводу (звернення №36/371 було подане ще 18 серпня ц.р.) 16 жовтня 2020 року.

Читайте також: Вся історія британського проекту катерів Vita: що мають отримати ВМСУ та українські корабели
банрут

Відповідна норма Кодексу передбачає, що боржник зобов'язаний у місячний строк звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі у разі, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), та в інших випадках, передбачених кодексом.

"Юрій Олефіренко"
СДК L401 "Юрій Олефіренко" входить в акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод"

Відзначається, що розмір дебіторської заборгованості МСЗ станом на 30 червня 2020 року згідно з наданим переліком, складає 12 831 349,87 гривні та за результатами аналізу вказаної заборгованості - борг в сумі 16 212,4 тис. грн є безнадійним, що унеможливлює його стягнення в судовому порядку.

крейсер "Україна"
Крейсер проекту 1164 шифр "Атлант" на МСЗ у 2019 році

Нагадаємо, у липні 2019 року державне підприємство відвідав Президент України Володимир Зеленський. За результатами візиту, керівництво МСЗ повідомило про плани з демілітаризації крейсера проекту 1164 "Атлант" (проте ніяких робіт за рік так і не почалося), можливе перенесення з ЧСЗ будівництва українського корвета (ця програма, схоже, взагалі остаточно заморожена на користь іноземних проектів) та можливість модернізації та переоснащення патрульних катерів типу Island.

Зеленський
Володимир Зеленський на МСЗ 17 липня 2019 року

Крім того, ДК "Укроборонпром" отримало доручення погасити борг по заробітній платі працівникам ДП "Миколаївський суднобудівний завод". Вже через неділю Концерн перерахував 54,8 млн грн для погашення заборгованості із заробітної плати. Також було перераховано 31,7 млн грн для виплат компенсації за несвоєчасно виплачену заробітну плату, а також податків і зборів, пов’язаних із розрахунком за оплату праці.

В рамках санації, ДП "Миколаївський суднобудівний завод" також продовжував отримувати замовлення на ремонт корабельного складу Військово-морських сил України. Зокрема у 2019 році на підприємстві проходив ремонт середній десантний корабель L401 "Юрій Олефіренко" та десантний катер L434 "Сватове".

МБАК "Гюрза-М"
Завершення ремонту МБАКів Р179 "Вишгород" та P176 "Нікополь"

Вже у цьому році на МСЗ проходили ремонт: малі броньовані артилерійські катери (МБАК проекту проєкту 58155 шифр "Гюрза-М") Р174 "Аккерман", Р175 "Бердянськ", Р179 "Вишгород" та P176 "Нікополь", СДК "Юрій Олефіренко" (доковий ремонт), протидиверсійний катер P241 "Гола Пристань" та десантний катер "Сватове" (завершив ремонтні роботи, які почалися у 2019 році).

Читайте також: Олег Уруський: Україна обговорює з Туреччиною питання будівництва нових корветів для ВМСУ