xcounter
#

Голландія та Бельгія спільно розробляють протичовновий фрегат: проект має назву ASWF

1438
Зараз основою флоту Нідерландів є чотири фрегати проекту De Zeven Provinciën, введені в стрій у 2002-2005 роках
Зараз основою флоту Нідерландів є чотири фрегати проекту De Zeven Provinciën, введені в стрій у 2002-2005 роках

Чотири перспективні кораблі за цим проектом мають бути збудовані до 2030 року, Нідерланди та Бельгія мають отримати по два таких фрегати. Їх головний козир – боротьба із підводними човнами противника та кіберзахищеність

Оборонні компанії Бельгії та Голандії ведуть спільний проект по розробці та будівництву новітніх протичовних фрегатів типу ASWF – Anti-Submarine Warfare Frigate. Виробництво корпусів для усіх чотирьох перспективних фрегатів цього проекту виконає голландська Damen Schelde Naval Shipbuilding, поставку електроніки – фірма Thales, пише портал Naval News.

Неїжпапа корвет
Ця інофографіка зображає майбутній вигляд перспективних кораблів проекту ASWF

Зокрема, Thales поставить систему управління вогнем AWWS - Above Water Warfare System, котра буде інтегрована із усіма сенсорами та радарами на борту кораблів. AWWS також базуватиметься на елементах штучного інтелекту. Thales також поставить увесь набір радіолокаційного обладнання для всіх чотирьох кораблів проекту ASWF: мова про цілісну комбінацію радіолокаторів Active Phased Array (APAR) та Sea Master 400.

Читайте також: Туреччина проведе модернізацію фрегатів типу Barbaros: як зміняться характеристики корабля

При цьому триває і розробка основних систем озброєння, що мають отримати ці фрегати ASWF. Зокрема, ці кораблі мають отримати перспективну легку торпеду, що має замінити собою американський зразок Mk 46. І також – перспективну протикорабельну ракету, що має замінити собою ПКР Harpoon.

В складі голландського флоту два кораблі проекту ASWF замінять два фрегати проекту Karel Doorman, введені у стрій ще в 1992-1995 роках

Нагадаємо, британські ВМС вимушено подовжать строк служби для своїх Harpoon Block 1C до 2024 року. Причина – для цієї ПКР британський флот поки не знайшов заміну.

Зачинателем проекту перспективного протичовнового фрегата було взагалі Міноборони Голландії: проектування кораблів ASWF стартувало у 2013 році. Ідея кооперації із Бельгією для будівництва кораблів цього типу виникла уже в процесі проектувальних робіт.

Після введення у стрій перспективних фрегатів ASWF військово-морські флоти Бельгії та Голландії зможуть діяти взаємопов’язано, як взаємодоповнюючі сили.

фрегат Гетьман Сагайдачний
Флот Бельгії має лише два кораблі класу "фрегат", і вони також належать до голландського проекту Karel Doorman

Характеристики перспективних кораблів ASWF:

  • водотоннажність – близько 6000 тонн;
  • довжина корпусу – 146 метрів;
  • швидкість – 30 вузлів;
  • екіпаж – 110 осіб, із можливістю збільшення на 40 осіб у воєнний час.
Кремль
Хто буде основним противником для кораблів ASWF - наразі невідомо. Але цілком ймовірно, що це будуть саме підводні човни російських ВМС
Читайте також: Командувач ВМСУ: "Через декілька місяців буде закладений корвет" (відео)