xcounter
#

Фрегат нового покоління класу Constellation: деталі про корабель із потужним озброєнням

3893
Фрегат нового покоління класу Constellation: деталі про корабель із потужним озброєнням

У США розмірковують над тим, чи зможе фрегат класу Constellation "виправити помилки минулих десятиліть"

Військово-морські сили США розкрили подробиці про перспективний фрегат нового покоління типу Constellation, що проєктується на замовлення ВМС США.

Ці кораблі мають надати можливість флоту країни поповнитися відносно недорогими кораблями та позбавитися від, як кажуть у США, "попередніх невдач у суднобудівництві".

Читайте також: Голландія та Бельгія спільно розробляють протичовновий фрегат: проект має назву ASWF
Фрегати США
USS Constitution, один з перших шести фрегатів, що потрапив до складу ВМС США, і досі входить до складу американського флоту

Фрегати класу Constellation Constellation – це багатоцільові кораблі, що здатні вести протичовнову та протикорабельну боротьбу, здійснювати наземні атаки, а також протидіяти літакам, ракетам та безпілотникам.

Нові фрегати будуть побудовані компанією Marinette Marine Corporation, що належить до італійського суднобудівного об’єднання Fincantieri. Конструкція кораблів буде заснована на італійських фрегатах класу FREMM й модифікована для використання американських датчиків та зброї.

Фрегат класу FREMM
Фрегат класу FREMM

Ці фрегати матимуть довжину в 151,2 м та ширину в 19,8 м. Водотоннажність – 7200 тонн, екіпаж – 200 осіб.

Корабель отримає радіолокаційну систему AN / SPY-6 для виявлення повітряних загроз та гідролокаційну систему AN / SQQ-89 (V) 16. Обидві системи здатні захищати не тільки сам корабель, але й групу з декількох кораблів, таку як авіаносна ударна група чи десантна експедиційна ударна група.

Радар AN/SPY-6
Радар AN/SPY-6

Стверджується, що нові кораблі будуть добре озброєні як для своїх розмірів. Так, новий фрегат отримає 57-мм швидкострільну палубну гармату Мk.110, що здатна вражати кораблі, літаки, безпілотники й навіть ракети, що наближаються.

Фрегат також буде оснащено пусковою установкою Mk.49, 16 протикорабельними ракетами NSM, однак найпотужнішим озброєнням корабля стане вертикальна пускова установка Mk.41. Кожна шахта може мати одну протичовнову ракету вертикального пуску, одну ракету класу "поверхня-повітря" SM-2 чи SM-6 чи одну крилату ракету Tomahawk.

ПУ Mk.41
Пускова установка Mk.41

Так, військово-морський флот може "змішувати" чи підбирати ракети відповідно до місії, яку буде виконувати корабель у тій чи іншій ситуації.

Новий клас фрегатів – це шанс ВМФ показати, що він дійсно здатен приймати виважені рішення, коли йдеться про військові кораблі, вважають у США.

Постачання першого корабля заплановане на 2026 рік. Першочергово ВМФ планує побудувати 20 фрегатів, а якщо проєкт буде успішним, то служба планує замовити більше кораблів.За попередніми оцінками, головне судно буде коштувати близько 1,28 млрд доларів. Надалі вартість фрегатів коливатиметься від 850 до 950 млн доларів.

Читайте також: Туреччина проведе модернізацію фрегатів типу Barbaros: як зміняться характеристики корабля