xcounter
#

Ізраїль залучив флот для війни проти ХАМАС: побоюються атак підводних дронів на морські добувні вежі

1436
Особливість цієї кампанії – палестинські збройні формування наважились атакувати морські енергетичні об’єкти на шельфі Ізраїлю
Особливість цієї кампанії – палестинські збройні формування наважились атакувати морські енергетичні об’єкти на шельфі Ізраїлю

Також військово-морські сили Ізраїлю були залучені для нанесення ударів по наземним цілям в секторі Газа

Загострення конфлікту між Ізраїлем та палестинськими збройними формуваннями у секторі Газа – в самому розпалі.

Одна із особливостей цієї кампанії – широке залучення ізраїльських ВМС для завдання ударів по наземним об’єктам, і також – для захисту морських енергетичних об’єктів від можливих атак бойовиків ХАМАСу.

Читайте також: ​"Страж стін" проти "Меча Аль-Кудса": як Ізраїль та ЦАХАЛ діють у відповідь на ракетні обстріли

Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Ізраїль був вимушений залучити усі можливі сили флоту для боротьби із "сухопутним" противником

Зокрема, за попередні шість діб конфлікту збройні сили Ізраїлю виконали майже 3100 атак наземних об’єктів у секторі Газа, із яких 100 – припало на військово-морський флот.

Головною зброєю для ВМС Ізраїлю для завдання наземних ударів був ракетний комплекс Naval SPIKE NLOS. Також – за деякими даними, для атак цілей в секторі Газа з моря могла використовуватись "морська" версія дрона-камікадзе Harop.

Застовування морського ракетного комплексу Naval SPIKE NLOS

Мотив для застосування саме Naval SPIKE NLOS або ж Harop– система управління цією ракетною системою допускає перенацілювання на інший об’єкт під час польоту ракети або ж "барражуючого боєприпаса".

Інше завдання, яке під час нинішньої кампанії виконують ізраїльські ВМС – це оборона нафтогазового родовища "Тамар", яке знаходиться лише за 50 миль від головного порту країни Хайфа, та за 14 миль – від іншого морського порту Ашкелон.

Один із ракетних катерів типу Sa`ar 4.5, оснащений пусковими установками для запуску дронів-камікадзе

ХАМАС висловлював погрози атакувати вежі на родовищі "Тамар", і за деякими даними – навіть випустив декілька десятків ракет, націлених по цьому об’екту, котрі однак влучили тільки по нафтовим резервуарам в районі порту Ашкелон.

Супутниковий знімок атакованих об'єктів поблизу ізраїльського порту Ашкелон

Також командування ізраїльських ВМС побоюється, що ХАМАС має у своєму розпорядженні підводні дрони.

Відтак, для оборони родовища "Тамар" від атак із суходолу флот Ізраїлю спорядив ракетні катери Sa`ar 4.5 та корвет Lahav типу Sa`ar 5, оснащений системою протиповітряної оборони "Залізний купол".

Система Iron Dome, установлена на палубу ізраїльського корвету типу Sa`ar 5

Цікаво, що збройні сили Ізраїлю також розгорнули й наземний ешелон захисту установок на морському родовищі "Тамар". Зокрема, цей об’єкт захищають розгорнуті зенітно-ракетні комплекси Barak 1.

Також відомо, що як мінімум один безпілотник-камікадзе ХАМАСу над Середземним морем збив винищувач F-16 ізраїльських ВПС.

У поточній війні Ізраїль має захищати морську ділянку свого сухопутного фронту
Читайте також: Ізраїль продасть Філіппінам свій аналог МБАКів "Гюрза": як Україні потрібно врахувати цей приклад