xcounter
#

Противник – не тільки ХАМАС: яку "корветну програму" веде Ізраїль

1741
Головний нюанс програми – корпуси будуються за кордоном, радіоелектроніка та озброєння – виключно власного виробництва
Головний нюанс програми – корпуси будуються за кордоном, радіоелектроніка та озброєння – виключно власного виробництва

Ізраїль вимушений вести оборону від противників не тільки на суходолі, але й також в акваторії Східного Середземномор’я

У нас про Ізраїль у воєнному плані прийнято говорити переважно як про "сухопутну державу", як про ту, що воює виключно на суші, проти незаконних збройних формувань ХАМАС та "Хізболла".

Але ця країна має противників і на морі: наприклад, концепція "Блакитної Вітчизни" - тобто гегемонії Туреччини у Східному Середземномор’ї прямо протирічить інтересам Ізраїлю, який також хоче видобувати вуглеводні на шельфі цієї акваторії.

Читайте також: Ізраїль продасть Філіппінам свій аналог МБАКів "Гюрза": як Україні потрібно врахувати цей приклад
Навіть під час поточного конфлікту ізраїльському флоту довелось захищати морські добудівні вишки від атак бойовиків

Відповідно, ізраїльський флот вимушений вести власну "корветну програму", щоб витримати конкуренцію із потенційними противниками на морі.

Наприклад, нещодавня ескалація конфлікту Ізраїлю з ХАМАСом "перебила" в інформаційному плані новину, що ізраїльські ВМС отримали уже другий корвет із чотирьох запланованих за проектом Sa'ar 6.

Ізраїль має мережу морських портів, захист яких - також завдання національних ВМС

Для початку, варто нагадати характеристики кораблів за проектом Sa'ar 6:

  • водозаміщення – до 1900 тонн;
  • довжина корпусу – 90 метрів;
  • швидкість та дальність ходу – 26 вузлів на годину, 2500 миль;
  • набір озброєння – одна гармата калібру 76-мм, 16 протикорабельних ракет (ймовірно, Gabriel 5), дві 324-мм торпедні установки, 40 вертикальних пускових установок для системи ППО С-Dome (вона ж "Залізний купол").

Також – варто нагадати, що базою для проекту кораблів Sa'ar 6 був проект німецького корвета К130 Braunschweig, і що будівництво самих корпусів корветів Sa'ar 6 веде німецька компанія ThyssenKrupp Marine Systems.

Перший корабель за проектом Sa'ar 6 біля добудовної стінки ThyssenKrupp Marine Systems

Вартість контракту на будівництво корпусів кораблів – 430 мільйонів євро, радіоелектронне обладнання та озброєння на Sa'ar 6 установлюватимуть уже ізраїльські підприємства.

Із прикладу ізраїльської "корветної програми" Sa'ar 6 Україна може взяти такі висновки.

Перший - варто оцінювати не тільки прямі затрати на втілення кораблебудівної програми, але і який непрямий економічний ефект дасть реалізація такої програми.

Корвет проекту Sa'ar 5 військово-морських сил Ізраїлю

От наприклад, побудова тільки корпусів для чотирьох корветів Sa'ar 6 коштуватиме Ізраїлю понад 400 мільйонів євро.

Але натомість країна отримає інструмент контролю за власним морським шельфом, відтак – зможе претендувати на "розподіл пирога" обсягом у 10% енергоекспорту в ЄС, загальна сума якого в 2020 році склала понад 40 мільярдів євро.

В противному випадку, всю ініціативу в геополітичній грі за енергоресурси Середземного моря може перехопити Туреччина

При оцінці бойових якостей перспективних кораблів варто звертати увагу не тільки на те, як вони зможуть протистояти ворожим ВМС, але в першу чергу – як вони зможуть посилити національні військово-морські сили.

Наприклад, за набором озброєння, за водозаміщенням та морехідністю корвети проекту Sa'ar 6 не можна назвати кращими за їх попередників – корвети проекту Sa'ar 5, водозаміщення яких – близько 1100 тонн, дальність ходу – до 4000 миль, а набір озброєння – вісім протикорабельних ракет та 64 зенітних ракети, носова 76-мм артустановка.

Маневри військово-морських сил Ізраїлю

Але нюанс – у наборі радіоелектронного обладнання: якщо Sa'ar 5 "заточений" під ураження кораблів противника, то Sa'ar 6 – також і на повноцінний моніторинг надводної обстановки.

Врешті, коли ізраїльські ВМС почнуть повною мірою використовувати систему "Залізний купол" на своїх кораблях, така подія буде із розряду військово-морської "міні-революції".

Один із корветів проекту Sa'ar 5, на котрий в "дослідному порядку" встановили дві пускові установки системи "Залізний купол"

Наступний висновок – якщо ми хочемо, щоб "імпортні" кораблі були оптимальними відносно наших національних ВМС, ми маємо самі формувати технічні вимоги.

Наприклад, якщо порівняти між собою набір озброєння корветів К130 Braunschweig та Sa'ar 6, то побачимо, що в "німця" ухил на "протиповітряну" складову – дві вертикальні пускові установки на 21 комірку кожна для зенітних ракет, чотири пускові установки для протикорабельних ракет. Відповідно, в "ізраїльтянина" - акцент на ударній складовій: 16 протикорабельних ракет та 40 зенітних ракет.

Один із кoрветів проекту К130 Braunschweig військово-морських сил Німеччини

І в якості "бонусу". Широка маса наших співвітчизників вважає, що "оптимальний корабель" для національних ВМС – це малий катер-"москіт", оснащений легким озброєнням.

Але у світі зараз стає популярною інша тенденція – кораблі "москітного флоту" укрупнюються.

Рендер корабля за проектом ракетного корвета Reshef

Як приклад цьому, проект перспективних ракетних корветів Reshef, що мають бути збудовані для ВМС Ізраїлю. Водозаміщення таких кораблів має сягати 800 тонн, набір озброєння – 76 мм гармата, вісім протикорабельних ракет Gabriel, зенітно-ракетний комплекс Barak 8, торпедні апарати калібром 324 мм.

В свою чергу, корвети Reshef мають прийти на заміну ракетним катерам Saar 4.5 , характеристики яких – до 480 тонн повного водозаміщення, довжина корпусу – 61 метр, набір озброєння – ідентичний набору озброєня "наступників" за проектом Reshef.

Ракетні катери Saar 4.5 флоту Ізраїлю під час спільних маневрів із військово-морськими силами країн-членів НАТО, лютий 2021 року
Читайте також: Новий гвинтокрил для національних ВМС: який варіант краще обрати Україні