xcounter
#

Ізраїль продасть Філіппінам свій аналог МБАКів "Гюрза": як Україні потрібно врахувати цей приклад

2604
Вартість поставки – 16 мільйонів доларів за один корабель
Вартість поставки – 16 мільйонів доларів за один корабель

На відміну від своїх українських "колег", ізраїльські катери Shaldag MK V можуть нести легкі протикорабельні ракети

Зазвичай у нас Ізраїль використовують як приклад організації сухопутної та повітряної компоненти збройних сил. І про Ізраїль не прийнято говорити як про кораблебудівну державу. Але сьогодні варто розповісти про приклад від ізраїльських корабелів, який слід врахувати й українському ОПК та вітчизняним Військово-Морським Силам.

Портал Naval Post розповів: флот Філіппін уклав угоду з Ізраїлем про поставку восьми патрульних катерів Shaldag MK V. Вартість поставки – 127,9 мільйонів доларів, або ж 16 мільйонів доларів за один корабель.

Читайте також: Сенсаційні побажання: Командувачі родів військ ЗСУ розповіли, яке нове озброєння вони хочуть
Патрульний катер Shaldag MK V на добудовному стапелі

Додатковий пункт угоди – поставка озброєння для цих кораблів вартістю 79,4 мільйони доларів.

Зокрема, усі вісім катерів будуть оснащені бойовими модулями RCWS Typhoon, до набору оснащення яких входить 12,7 мм кулемет і 7,62-мм кулемет, або ж – автоматичний 40-мм гранатомет із боєзапасом в 230 пострілів.

Бойовий модуль RCWS Typhoon

Чотири патрульні катери Shaldag MK V – отримають пускові установки Typhoon-MLS NLOS для запуску ракет Spike NLOS, дальність стрільби котрих – до 25 кілометрів.

Стрільба із пускової установки Typhoon-MLS NLOS

Такий доволі пристойний набір озброєння буде встановлений на кораблі з відносно невеликими габаритами, однак – із відмінною морехідністю.

Зокрема, водозаміщення патрульних катерів Shaldag MK V складає 95 тонн, довжина корпусу – 33 метри, чисельність екіпажу – 14 осіб, швидкість ходу – 40 вузлів, дальність та автономність плавання – 1000 миль при 12 вузлах, до шести діб.

Ізраїльські конструктори зробили свій патрульний катер Shaldag MK V однаково придатним як для застосування в умовах Середземного моря, так і в умовах акваторій, прилеглих до вод Індійського чи Тихого океану

Цікаво, що патрульні катери Shaldag усіх модифікацій першопочатково заточувались саме на експорт: 17 кораблів такого проекту було збудовано на Шрі-Ланці за ізраїльською технологією та під наглядом ізраїльських фахівців.

Самі ВМС Ізраїлю – мають лише два таких кораблі, ще два - флот Екваторіальної Гвінеї, один Shaldag - має флот Кіпру.

Доставка замовнику ізраїльських катерів проекту Shaldag

Із цієї історії випливає два прямих висновки для України.

Перший – раз Командування ВМС нашої країни ставить перед собою завдання "прокачки" патрульних можливостей національного флоту, слід прагнути до повного озброєння наявних та перспективних патрульних катерів легкими ракетами із дальністю стрільби до 20-30 кілометрів.

Патрульний катер типу Shaldag ізраїльських ВМС охороняє морську нафтобурову установку

Другий – проекти будівництва кораблів за іноземними проектами, як то британські ракетні катери чи турецькі корвети Ada все рівно передбачають широку участь наших конструкторів та кораблебудівних підприємств. Відповідно, "імпортні" проекти кораблів для ВМС України варто "локалізувати" так, щоб самим в перспективні продавати на експорт ракетні катери чи корвети вітчизняного виробництва.

Флагман українських ВМС - фрегат "Гетьман Сагайдачний" під час ремонту на Чорноморському СРЗ, 2018 рік
Читайте також: Німецький фрегат під час навчань настріляв майже стільки ракет, як увесь ЧФ РФ за 2020 рік