xcounter
#

Новий гвинтокрил для національних ВМС: який варіант краще обрати Україні

8644
Морська авіація має три вертольоти Мі-14, які потребують заміни
Морська авіація має три вертольоти Мі-14, які потребують заміни

Наша країна має як мінімум два варіанти – або розробити власний безпілотний гвинтокрил, або ж придбати іноземний "пілотований" вертоліт, що може нести увесь спектр можливого озброєння

Одна із проблем, яка стоїть перед Військово-Морськими Силами України – якісне оновлення та кількісне збільшення парку Морської авіації.

Зокрема стоїть питання, як оновити парк протичовнових гелікоптерів – наявні три гвинтокрили Мі-14, очевидно, уже вимагають заміни.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту
Гвинтокрил Мі-14 Морської авіації відпрацьовує зліт "у польових умовах"

І тут можемо вчинити за двома варіантами, які прямо випливають із нинішнього становища України. Варіант "ідеальний" - придбати у сусідніх країнах певну кількість машин, які будуть технологічно "на голову вище" того, що зараз має Морська авіація ВМСУ.

У цьому випадку варто звернути на наступну новину:як пише польський портал Defence 24, польські ВМС на днях почали отримувати замовлені в 2019 році чотири гвинтокрили AW159, що мають замінити собою шість вертольотів Мі-14 в складі авіації польського флоту.

Гвинтокрили Мі-14 польських ВМС

Вартість поставки – близько 380 мільйонів євро, генеральним підрядником (тобто очевидно виробником та постачальником) буде підприємство PZL-Swidnik – польський філіал італійської компанії Agusta Westland.

Як наголошують автори порталу Defence 24, високу вартість в понад 90 мільйонів євро за одну машину виправдовує видатне бойове навантаження та інші характеристики, котрими наділені AW159.

Вертоліт AW159 - це по суті універсальна машина, функціонал якої дозволяє виконувати усі можливі завдання в інтересах національних військово-морських сил

Зокрема, маса бойового навантаження AW159 складає 6,5 тонн, і це дозволяє брати на борт і пошукові буї, легкі торпеди Eurotorp MU90 або ж легкі ракети – до чотирьох новітніх ПКР Sea Venom або до 20 легких ракет LMM Martlet.

Аналогічні гвинтокрили, які стоять на озброєнні Південної Кореї, адаптовані також для застосування керованих ракет Spike NLOS.

Гвинтокрил AW159 британських ВМС, озброєний чотирма легкими ПКР Sea Venom

Беззаперечно, купівля навіть таких імпортних машин може виявитись зараз не по силам нашій державі – вартість поставки цих чотирьох вертольотів AW159 складає майже 10 мільярдів гривень, і це – еквівалент половини річної суми ДОЗу.

Тим більш, що Військово-Морські Сили Україні мають отримати уже замовлені безпілотні комплекси Bayraktar TB2, функціонал яких дозволяє уражати надводні цілі.

Але Військово-Морським Силам України все рівно потрібні машини, що можуть виконувати пошук ворожих підводних човнів

Відтак, нам варто звернути увагу на інший приклад. Зараз Франція веде програму по розробці безпілотного гвинтокрила VSR700, по якому йдуть роботи як по складовій озброєння перспективних фрегатів типу FDI, що мають увійти до складу ВМС Франції в проміжку 2023-2025 років.

Прототипом для VSR700 став цивільний двохмісний вертоліт Cabri G2, злітна маса якого складає всього 700 кілограмів.

На цьому рендері зображений саме БПЛА VSR700, що має виступати як штатний елемент озброєння перспективних фрегатів типу FDI,

Перший політ першого екземпляра цього безпілотника відбувся у 2020 році, у квітні 2021 року французькі ВМС замовили поставку другого дослідного зразка VSR700.

Програма VSR700 ще триває, про її успішність говорити зарано. Але Україні теж варто було б розглянути можливість розробки власного легкого безпілотного гвинтокрила для потреб національних ВМС.

Поки що, до 2023 року "Мотор Січ" має впоратись із розробкою "корабельної" версії Мі-2, котра повинна мати і протичовнову, і рятувально-пошукову модифікації
Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів