xcounter
#

Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів

Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8
Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8
19860

В Україні існує низка приватних підприємств, які пропонують проєкти глибокої модернізації існуючого вертолітного парку, а також власну вертолітну продукцію. ​

На тлі стартових заяв керівництва ДК "Укроборонпрому" про виробництво гелікоптерів UH-1 Iroquois в Одесі і подальших інтерпретацій цих обіцянок, здається, варто звернути більшу увагу і на вітчизняні гелікоптерні проєкти.

Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту

АТ "Мотор Січ"

Одним з перших підприємств, яке запропонувало проєкти створення українських вертольотів насамперед в інтересах силових структур України, було АТ "Мотор Січ". Мова йде про глибоку модернізація вертольотів типу Мі-8 до версії МСБ (МСБ-В), повернення у стрій вертольотів Мі-2 у версії МСБ-2 "Надія" та створення нового вертольоту у кооперації із іноземними партнерами (МСБ-6 Отаман, нині проєкт "заморожений")

вертоліт Мі-8МСБ, Defense Express
Середній багатоцільовий вертоліт Мі-8МСБ

Першим реалізованим проектом вертольотобудівної програми АТ "Мотор Січ" став Мі‑8МСБ ─ середній багатоцільовий вертоліт з максимальною злітною масою 12 000 кг. Вертоліт обладнаний силовою установкою з двох газотурбінних двигунів ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е серії з електричним запуском.

Вертоліт Мі-8МСБ має простору і функціональну вантажопасажирську кабіну перетином 2,34 х 1,8 м і площею 12,5 м2, що значно перевищує аналогічні показники вертольотів даного класу європейського і американського виробництва.

Вертоліт Мі-8МСБ з двигунами ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е серії встановив ряд світових рекордів, серед яких абсолютний рекорд висоти горизонтального польоту в класі Е1 9155 м, що на 300 м перевищує висоту г. Еверест ─ найвищої гірської вершини світу.

Багатоцільовий вертоліт Мі-2МСБ відрізняється від інших вертольотів легкого класу просторою вантажопасажирською кабіною, подвійною системою управління і дводвигуновою силовою установкою. Вертоліт обладнаний двома двигунами АІ-450М-Б злітною потужністю 430 к.с., кожен з цифровими регуляторами РДЦ-450М.

Мі-2МСБ-1, Defense Express
Модернізований АТ "Мотор Січ" Мі-2МСБ-1 з композитними деталями ТОВ "Співдружність Авіа Буд" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Крім управління подачею палива регулятор виконує функції контролю параметрів двигуна і пов'язаних з ним систем за допомогою набору датчиків і сигналізаторів.

Також Міноборони України замовило у "Мотор Січ" поетапну розробку вертольота морської авіації. Він призначений для посилення берегової авіації Військово-морських сил України, а також озброєння корветів за турецьким проектом Ada.

У якості базової моделі розглядається вертоліт Мі-2, який буде оснащений додатковим обладнанням та механізмами, а також пройде ремоторизацію та оновлення за принципом Мі-2МСБ.

Наразі після рішення про націоналізацію підприємства "Мотор Січ", а також дій силових структур України (див. "Мотор Січ" під арештом: СБУ розслідує диверсійну та підривну діяльність на користь РФ) темпи реалізації цих проєктів можуть зазнати змін.

Компанія "Софтекс-Інвест"

Приватна компанія Softex з міста Бровари з 2015 р. просуває власні проєкти з розробки легких багатоцільових вертольотів. Один з них - це гелікоптер VV-2 з тандемним компонуванням. Вертоліт вагою 1100 кг має корисне навантаження до 400 кг й може перевозити двох людей (1 пілот і 1 пасажир) на дальність до 550 км.

Вертоліт сконструйовано із композитних матеріалів та оснащено агрегатами та системами іноземного виробництва. Вертоліт може бути оснащений авіонікою різних типів та виробників, відповідно до потреб замовника. Силова установка вертольоту - на базі чеського двигуна TS 100 ZA (PBS Velká Bíteš) потужністю близько 245 к.с. VV-2 може летіти зі швидкістю до 270 км/год (крейсерська – 240 км/год). Максимальна висота польоту становить до 3 км.

SOFTEX AERO VV 2 1
Вертоліт VV-2

Особливістю даного проекту є можливість створення на базі VV-2 безпілотного літального апарату.

ТОВ "Аерокоптер"

Полтавське підприємство "Аерокоптер" відоме виробництвом надлегких гелікоптерів АК1-3. Легкій вертоліт має максимальну швидкість 186 км/год, а дальність польоту 350 км. Корисне навантаження АК1-3 – 1-2 пілоти чи 252 кг.

Заявлено, що з 2009 року виготовлено понад сотню таких літальних апаратів. Гелікоптери компанії були експортовані у 21 країну світу.

Aeropraktik
Виробничий майданчик компанії «Аерокоптер» в Полтаві / Фото: Національний Промисловий Портал

Найбільшим замовником вертольотів АК1-3 є Судан. Туди було відправлено півтора десятка одиниць цієї техніки. Там АК1-3 використовують у поліції для патрулювання території та переслідування злочинців та у службах, що займаються оглядом берегової лінії та річок.

Приватне акціонерне товариство "Рамзай"

SL-231 Scout
SL-231 Scout

Українське ПАТ "Рамзай" насьогодні працює над розвитком та вдосконаленням легких багатоцільових вертольотів, інтегрувавши до своїх потужностей команду НТК "Горизонт" з їхнім проєктом SL-231 Scout.

Це трьохмісний вертоліт, кабіна якого виконана з композитну і обладнана авіаонікою словенської компанії Knardia (в одній з версій). Окрім цього, Scout може оснащуватись авіаційними бортовими системами компаній Dynon SkyView, Advanced Flight Systems, MGL. На вертоліт встановлено авіаційний двигун американської компанії Lycoming IO-390 на 210 к.с. Вага порожнього вертольоту становить 450 кг. Максимальне корисне навантаження до 400 кг. Дальність польоту до 600 км. Крейсерська швидкість польоту близько 190 км/год.

Нині на ПАТ "Рамзай" здійснється доопрацювання цього проєкту насамперед з огляду на підвищення заходів безпеки при здійсненні польотів, удосконалення систем та технічних рішень, відпрацювання та реалізації маркетингової стратегії.

Адже з гелікоптерами, як і з іншою продукцією, працює золоте правило маркетингу: "Важливо, що і як ти робиш, але ще важливіше - як ти це продаєш".

Читайте також: "Скринька Пандори" відкрилась: чому "Укроборонпром" таємничив UH-1 Iroquois на "Одеському авіаційному заводі"