xcounter
#

ВМСУ почали озброювати гелікоптерами Мі-2МСБ

12478
Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8 під час випробувань
Мі-2МСБ оснащений некерованими авіаційними ракетами типу С-8 під час випробувань

Перший борт прибув до місця базування наприкінці минулого року

10-та морська авіаційна бригада ВМСУ отримала на озброєння перший гелікоптер Мі-2МСБ.

За інформацією видання "Український мілітарний портал" машина прибула на миколаївський аеродром "Кульбакине" наприкінці 2020 року.

Читайте також: Україна запровадила санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січі": чи буде виконана поставка для Китаю
Мі-2МСБ
Мі-2МСБ в "цивільній" версії з частково (носова частина, капот двигуна) композитним корпусом

Цей гелікоптер призначений для первинної підготовки нових пілотів та підтримки навичок вже діючих. Також машину, при потребі, можуть залучити при перевезенні особового складу та вантажу вдень та вночі.

АІ-450М
Двигун АІ-450М/В та перелік оновлень гелікоптеру Мі-2МСБ

Від звичайного Мі-2 оновлений гелікоптер відрізняється низкою доопрацювань корпусу та внутрішніх систем й встановленням значної кількості нових приладів. Однак головною "родзинкою" машини є її нові двигуни - АІ-450В виробництва АТ "Мотор Січ", якими були замінені старі російські ГТД-350.

Мі-8МСБ-В
Мі-8МСБ-В та Ка-226 у 10 бригаді морської авіації / Фото: Дмитро Удовицький

Використання такого гелікоптеру дозволить пілотам Морської авіаційної бригади покращити свої льотні навички, при цьому зберегти ресурс власних Мі-8МСБ-8 (отримані у 2019 році). Крім того, буде можливість опанувати такий тип машини для майбутніх екіпажів гелікоптерів турецьких корветів.

Нагадаємо, минулого місяця ц.р. заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк повідомив, що до кінця 2021 року у ВМСУ очікується отримання першої машини "із тотальною цифровізацію всіх систем" у вигляді гелікоптеру берегового базування на основі модернізованого Мі-2.

Ada
Україна замовила турецьки корвети типу Ada наприкінці 2020 року

Надалі, до 2023 року планується створення "морської" версії Мі-2 для корвета, що передбачає встановлення механізму складання лопатей, щоб він зміг розміститися в ангарі корабля. Такий гелікоптер буде виконуватись у двох версіях - пошуково-рятувальній та протичовновій.

Читайте також: Як на "Мотор Січ" проходили випробування нових лопатей для гелікоптерів: відео та подробиці майбутнього виробництва