xcounter
#

"Мотор Січ" під арештом: СБУ розслідує диверсійну та підривну діяльність на користь РФ

Майно "Мотор Січ" буде передано державі
Майно "Мотор Січ" буде передано державі
9847

Всі 100% акцій та майно "Мотор Січ" арештовано за рішенням суду

Служба безпеки України через суд добилась накладання арешту на цілісний майновий комплекс та 100% акцій "Мотор Січ".

Відповідне рішення прийняв Шевченківський районний суд м. Києва, який передав майно в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Читайте також: ЛДАРЗ без замовлень, контракт на БТР-4 для ХКБМ та шасі для Ан-178: події тижня від Defense Express
Мотор Січ

Надалі майно та акції "Мотор Січ" буде передано державній управлінській компанії, повідомляє СБУ.

Це рішення прийнято у рамках досудового розслідування, яке веде Служба безпеки України за двома напрямами: статтями 111 та 113, а також статтями 209, 212, 233 та 364.

Перший напрям стосується державної зради та диверсійної діяльності. Як підкреслюють у СБУ - на користь РФ, проте не уточнили як саме. Проте у ЗМІ з 2016 року повідомлялось про співпрацю "Мотор Січ" з російським ОПК та міноборони РФ. Зокрема мова йде про ремонт двигунів для російських військових Ан-124 "Руслан" у 2016 році, а також постачання двигунів та комплектуючих до РФ через фірми-прокладки.

Ан-124 Руслан вкс РФ

Другий - відмивання майна, яке одержано злочинним шляхом, ухилення від сплати податків, незаконної приватизації державного майна, а також зловживання владою або службовим становищем. Зазначено, що досліджуються можливі порушення законодавства під час первинної приватизації і подальшої незаконної концентрації акцій "Мотор Січ"

"Мова йде не лише про долю одного підприємства, а про те, наскільки держава здатна захистити власні інтереси. Адже збереження української "Мотор Січі" - питання національної безпеки", - цитує прес-служба СБУ очільника відомства Івана Баканова.

Мі-8МСБ

У повідомленні СБУ підкреслено, що виробничим потужностям "Мотор Січ" нічого не загрожує, робочі місця будуть збережені, а виробничі зобов’язання - виконані.

Станом на 3 квартал 2020 року структура основних власників "Мотор Січ" виглядала наступним чином:

  • 17,3% - Business House Helena, AG (Панама).
  • 9,9% - Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Віргінські острови).
  • 9,9% - "Лікатрон Ентерпрайзес Лімітед" (Кіпр).
  • 9,7% - ТОВ "Мотор-Інкотермс" (Україна).
  • 9,2% - ПАТ "Торговий дім "Олена" (Україна).
  • 9,2% - Granum Corporation (Панама).
  • 6.2% - "Твінстар холдінгс С.А" (Беліз).
  • 5% - громадянин Китаю - Ван Сіньлей.

З боку Defense Express нагадаємо, що у 2015 році "Мотор Січ" та китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation домовились про створення виробництва авіаційних двигунів у китайському місті Чунцін. У 2016 році китайська компанія сконцентрувала 76% акцій, які їй продав В'ячеслав Богуслаєв, багаторічний директор і основний акціонер підприємства.

В'ячеслав Богуслаєв

У 2017 році СБУ почала розслідування проти "Мотор Січ" щодо можливої диверсійної діяльності - спробу передати Beijing Skyrizon Aviation контрольний пакет акцій, що дозволяє повністю взяти підприємство під свій контроль.

А надалі, як зазначали правоохоронці, вивезти обладнання та технології до Китаю. Для унеможливлення цього на 56% акцій "Мотор Січ" було накладено арешт.

Мотор Січ

Наприкінці 2020 року було повідомлено, що Beijing Skyrizon Aircraft та DCH Group українського бізнесмена Олександра Ярославського подали позов до міжнародного арбітражу з метою відсудити 3,5 млрд доларів.

Нагадаємо, що 11 березня РНБО прийняло рішення про націоналізацію підприємства "Мотор Січ".

Читайте також: Верховна Рада готує законопроект про націоналізацію "Мотор Січі"